Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Συνταξιδεύοντας με τους "απόστρατους" του σιδηροδρόμου και ακούγοντας τις ιστορίες τους!!!

 Συνταξιδεύοντας με σιδηροδρομικούς, έχεις την ευκαιρία να ακούσεις πολλές ιστορίες από τα προσωπικά τους βιώματα στον σιδηρόδρομο. Μια τέτοια ευκαιρία, είχε και ο γράφων, συμμετέχοντας στην ημερήσια εκδρομή που διοργάνωσε το Σωματείο Συνταξιούχων σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» στα Μετέωρα.
Είναι πάρα πολλές οι προσωπικές ιστορίες που μας διηγήθηκαν οι όποιες είναι δύσκολο να καταγράφουν σε ένα μόνο σημείωμα μας. Αναφέρουμε ενδεικτικά την προσωπική εμπειρία του 
κ. Λάζαρου Θεοδώρου με την επισκευή και συντήρηση των ατμήλατων μηχανών Λβ 964 -962 ο οποίος μας περιέγραψε ως υπεύθυνος μηχανικός με κάθε λεπτομέρεια την λειτουργία τους. 


Ο κ. Γεώργιος Παπαθανασίου μας έφερε στην μνήμη μας το γεγονός του αδέσποτου βαγονιού που έφυγε πλήρες με αμμωνία από τον σταθμό του Κιλκίς με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη και την αγωνία του να σταματήσει το βαγόνι πριν πέσει πάνω στην επιβατική αμαξοστοιχία στην οποία ήταν προϊστάμενος. Όπως μας είπε με την βοήθεια και άλλων συναδέλφων του κατόρθωσαν να σταματήσουν το βαγόνι, χρησιμοποιώντας κατά τέτοιο τρόπο τα ανασταλτικά πέδιλα ώστε να μην προκληθεί εκτροχιασμός. Όλα τελείωσαν μας είπε χωρίς περαιτέρω συνέπειες. 
Ο κ. Φώτης Μακρής αναφέρθηκε σε περιστατικό με κρυμμένο θησαυρό σε σιδηροδρομικό σταθμό χωρίς ωστόσο να μάθει ποτέ αν υπήρξε θησαυρός η όχι. Το μόνο που είδα μας είπε ένα σκεπασμένο λάκκο με χώμα και χαλίκι.
Τέλος, σε μια τέτοια συνάντηση, όπως ήταν φυσικό, δεν έμεινε ασχολίαστη και η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας για σιδηροδρομικό που πέθανε ξαφνικά και άφησε πίσω του ένα πραγματικά μεγάλο θησαυρό που κατά τους υπολογισμούς έφτανε τα 2.000.000 εκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότεροι γνώριζαν το πρόσωπο με το οποίο όπως έλεγαν συνεργάστηκαν μαζί του. Το ότι ο θανών είχε μεγάλη περιουσία δεν το έκρυβε ο ίδιος του, μας είπαν σιδηροδρομικοί.

Χρήστος Γιαννακίδης
"Σιδηροδρομικά Νέα"