Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Συνεργασία Βιετνάμ-Ευρασιατικής Ένωσης, συμπεριλαμβάνοντας τον σιδηρόδρομο.


  Τα χέρια έδωσαν Ρωσία και Βιετνάμ για την δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και του Βιετνάμ.
  Όλα τα θέματα για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και του Βιετνάμ έχουν συμφωνηθεί, είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που επισκέπτεται το Ανόι.
«Σχεδόν όλες οι παράμετροι έχουν συμφωνηθεί και η προετοιμασία των εγγράφων έχει φτάσει στο τελικό στάδιο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ μετά από διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ.
  Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η σύμβαση θα υπογραφεί σύντομα μεταξύ της Μόσχας και του Ανόι. «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπογράψουμε την συμφωνία», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ. Το Ανόι σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, είπε ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ, Νγκουγιέν Ταν Ντουνγκ.
«Ο κύκλος εργασιών των προϊόντων μας έχει πέσει λίγο τον τελευταίο καιρό, και προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, αποφασίσαμε να αναθέσουμε στους υπουργούς, επιχειρηματίες και τα όργανα των δύο πλευρών να λάβουν μέτρα για την υπογραφή μιας συμφωνίας σύντομα για μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Βιετνάμ και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015», δήλωσε σε κοινή δήλωση με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ.
  Ο Νγκουγιέν Ταν Ντουνγκ πρόσθεσε ότι το Βιετνάμ προσπαθεί να αυξήσει τον κύκλο εργασιών των αγαθών με τη Ρωσία στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψης του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Βιετνάμ, οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει αρκετές συμφωνίες για την ενεργειακή συνεργασία.
  Μεταξύ των εγγράφων που υπεγράφη Δευτέρα είναι ένα μνημόνιο για την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ της ρωσικής Gazprom και του βιετναμέζικου Oil and Gas Corporation. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom και ο επικεφαλής της βιετναμέζικης εταιρεία υπέγραψαν επίσης ένα έγγραφο σχετικά με τις κύριες συνθήκες της αγοράς του 49% του μεριδίου στην εταιρεία διύλισης και πετροχημικών στην Μπινχ Σον.
  Οι δύο πλευρές έχουν επίσης υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ρωσικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Inter Rao Export και της North Power Service JSC του Βιετνάμ και μια συμφωνία σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών σιδηροδρομικών.
  Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Βιετνάμ με τη συμμετοχή του ο Ρώσου πρωθυπουργού και του Νγκουγιέν Ταν Ντουνγκ ξεκίνησαν στο Ανόι Δευτέρα. Ανοίγοντας τη συνάντηση, ο Μεντβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η άνευ προηγουμένου υψηλού επίπεδου εμπιστοσύνη που έχουν μεταξύ τους η Ρωσία και το Βιετνάμ θα επιτρέψει στις δύο χώρες να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε πολλούς βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα.
  Η Ρωσία ελπίζει για μια γενική συμφωνία-πλαίσιο για την κατασκευή μιας μονάδας πυρηνικής ενέργειας, καθώς και τη δημιουργία ενός πυρηνικού κέντρου επιστήμης και τεχνολογίας στο Βιετνάμ, είπε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας.
«Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και συζήσαμε την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Μεντβέντεφ μετά από διαπραγματεύσεις στο Ανόι.
  Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι μια συνολική συμφωνία-πλαίσιο θα υπογραφεί σύντομα. «Ελπίζουμε ότι θα υπογράψουμε σύντομα μια γενική συμφωνία-πλαίσιο, όπου παρουσιάζονται οι φάσεις της υλοποίησης του έργου», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

Πηγή: gr.rbth.com