Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Αυστραλία: Αντιπαράθεση για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Μελβούρνης.

  Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Ντάνιελ Άντριους, επιμένει ότι διατηρεί καλές σχέσεις με τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, Τόνι Άμποτ, παρά το γεγονός ότι ο δεύτερος χαρακτήρισε «τελειωμένη» την πολιτειακή Εργατική κυβέρνηση. 
Ο κ. Άμποτ χαρακτήρισε «απίστευτη ενέργεια» την απόφαση της κυβέρνησης Άντριους να ακυρώσει την οδική αρτηρία East West Link, καταβάλλοντας και 339 εκατομμύρια δολάρια στις εταιρίες που είχαν αναλάβει να την κατασκευάσουν. «Ήταν ένα έργο πνοής για τη Μελβούρνη που αντιμετωπίζει οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα» είπε ο κ. Αμποτ, και πρόσθεσε ότι μετά την απόφαση αυτή «η κυβέρνηση είναι τελειωμένη». Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση Άντριους να αναθεωρήσει την απόφασή της για να λάβει και τρία δισεκατομμύρια δολάρια από την Καμπέρα «αποκλειστικά για το έργο αυτό».
  Ο κ. Άντριους, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι έχει καλές σχέσεις με τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, αλλά δεν μπορεί να αθετήσει την προεκλογική του υπόσχεση. «Το είχαμε πει στο λαό ότι δεν θα προχωρήσουμε με το συγκεκριμένο έργο και μας ψήφισε» είπε. Επανέλαβε, δε, ότι για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού η κυβέρνησή του θα κατασκευάσει υπόγεια σιδηροδρομική σήραγγα στο κέντρο της Μελβούρνης, συνολικού κόστους 11 δις δολαρίων και κάλεσε την κυβέρνηση Άμποτ να χρηματοδοτήσει μέρος του κόστους της κατασκευής. (Για όλα αυτά γράφουμε πιο αναλυτικά στη σελίδα 3).
  Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η κυβέρνηση Άμποτ, για καθαρά ιδεολογικούς λόγους, δεν χρηματοδοτεί την επέκταση του σιδηροδρομικούς δικτύου προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη Μελβούρνη και την πολιτειακή κυβέρνηση. Όπως γράφει σε σχόλιο της η εφημερίδα «The Age», στο τέλος «η επιμονή του κ. Άμποτ να μη χρηματοδοτήσει την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου μπορεί να μην τελειώσει την κυβέρνηση Άντριους, αλλά την κυβέρνηση Άμποτ».

Πηγή: neoskosmos.com