Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Συγκλονιστικές αναμένονται οι σκηνές, από την ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης».

Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου στον ρόλο του
 Βασίλη Τσιτσάνη
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
  Στο πάλκο οι μουσικοί παίζουν τη «Σκληρόκαρδη». Στο κέντρο η Λέλα (Βασιλική Τρουφάκου), ιδανική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη (Ανδρέας Κωνσταντίνου) και ερωτευμένη μαζί του. Εκείνος δίπλα της με το μπουζούκι του. Το κουτούκι πνιγμένο στον καπνό και γεμάτο θαμώνες. Ο Γιάννης (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης), αντιστασιακός, καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι πίνει το κρασί του. Στο πρώτο τραπέζι ο Τάσος (Γιάννης Αϊβάζης), ισχυρός άντρας και ερωτευμένος με τη Λέλα. «Εδώ ολοκληρώσαμε γι’ απόψε. Σε λίγο τελειώνει η κυκλοφορία», αναγγέλλει ο κιθαρίστας στο τέλος του κομματιού. Ο κόσμος αρχίζει να αποχωρεί.
  Η πρόβα για τη σκηνή πάει ξανά και ξανά. Ο Μανούσος Μανουσάκης πλησιάζει τους ηθοποιούς για τις τελευταίες οδηγίες. Ο Κωστής Γκίκας στο τράβελινγκ ελέγχει τον φωτισμό... Χθες στην οδό Πειραιώς, στο Σχολείο της Ειρήνη Παππά, ήταν η πρώτη ημέρα των αθηναϊκών γυρισμάτων της ταινίας «Ουζερί Τσιτσάνης», που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Ανδρες του γερμανικού στρατού, κομπάρσοι, έκοβαν βόλτες στο προαύλιο μέχρι να έρθει η σκηνή τους. Και η πρώτη μυρωδιά που μας τύλιξε ήταν λιβάνι, από τον αγιασμό που είχε τελεστεί λίγο νωρίτερα... Λίγο η χαρμολύπη της Μεγάλης Εβδομάδας, λίγο η μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη, αισθανόσουν να ταιριάζει η ευωδιά στην ατμόσφαιρα.
Η Χριστίνα Χειλά ερμηνεύει την Εστρέα, 22χρονη Εβραία ερωτευμένη με Χριστιανό
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
  Ο Μανούσος Μανουσάκης γυρίζει την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του. Διαδραματίζεται στην πολυπολιτισμική, ταραγμένη και υπό γερμανική κατοχή Θεσσαλονίκη του 1942-1943. Εκεί, στην οδό Παύλου Μελά 22, απέναντι από το σπίτι όπου ζούσε με τη γυναίκα του Ζωή (Ξανθή Γεωργίου), ο Βασίλης Τσιτσάνης άνοιξε το δικό του ουζερί μαζί με τον αντιστασιακό γαμπρό του, Γιώργο Σαμαρά. Τότε έγραψε τις μεγάλες επιτυχίες του, «Μπαξέ τσιφλίκι», «Τα πέριξ», «Νύχτες μαγικές», «Ντερμπεντέρισσα» και την αυτοκρατόρισσα «Συννεφιασμένη Κυριακή».
  Ωστόσο, η ταινία δεν εστιάζει μόνο στην προσωπικότητα του συνθέτη, αλλά και στις θηριωδίες των Γερμανών έναντι της εβραϊκής κοινότητας και στον καταδικασμένο έρωτα ανάμεσα σε έναν χριστιανό και μια Εβραία: τον Γιώργο (Χάρης Φραγκούλης), γαμπρό του Τσιτσάνη, και την 22χρονη Εστρέα (Χριστίνα Χειλά), η οποία κάποια στιγμή θα οδηγηθεί στο Αουσβιτς. Η σκηνή γυρίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, στον ίδιο σταθμό απ’ όπου ξεκίνησαν τότε τα τρένα. Συμμετείχαν περισσότεροι από 600 εθελοντές-κομπάρσοι, με το αστέρι στο στήθος. Και, όπως όλοι μάς είπαν, ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές.
  Αυτή η ταινία εποχής, πολυπρόσωπη και με απαιτητική παραγωγή υψηλού κόστους, ήταν όνειρο για τον Μανούσο Μανουσάκη. «Την πολεμάμε εδώ και τέσσερα χρόνια», μας είπε στο διάλειμμα του γυρίσματος. «Σε δύσκολες εποχές, όπως η σημερινή, η τέχνη συνεχίζει και οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και δοτικότητα. Ηταν καταπληκτικό αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Δεν σταματάμε να φανταζόμαστε, να δημιουργούμε». Και πρόσθεσε: «Η ταινία είναι κάτω από τη σκέπη του Βασίλη Τσιτσάνη και της δημιουργίας του, αλλά εστιάζει και αλλού. Σ’ έναν έρωτα που υποβόσκει, στην αντίσταση και στον διωγμό της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης. Για να μην ξεχνάμε τι σημαίνει φασισμός, σε μια εποχή που αυτά τα μορφώματα έχουν άνοδο σε όλη την Ευρώπη».
  Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου (ο πρωταγωνιστής της «Μικράς Αγγλίας») παίζει τον Τσιτσάνη. «Εχω χαρά και φόβο, με την έννοια του δέους, του σεβασμού, στο πρόσωπό του. Προσπαθώ να επικεντρωθώ στον άνθρωπο. Ηταν φοβερά ταλαντούχος, άνθρωπος που σεβάστηκε το ταλέντο του».
«Τη χαρακτήριζαν αγία όσοι τη γνώρισαν. Λάτρεψε τον Τσιτσάνη, του ήταν απόλυτα αφοσιωμένη και τον αποκαλούσε Χριστό των τραγουδιών. Μορφωμένη γυναίκα, τελειόφοιτη της Γαλλικής Ακαδημίας, έγραφε ποίηση, δοκίμια, ζωγράφιζε. Με συγκλόνισε η λατρεία της. Δεν ήταν, όμως, καθόλου παθητική. Μαζί του έζησε την απόλυτη αγάπη», μας είπε η Ξανθή Γεωργίου για τη Ζωή.
  Και η Χρ. Χειλά, η Εβραία Εστρέα της ταινίας: «Μπορείς να γεφυρώσεις το σήμερα με το χθες μόνο μέσα από τη μελέτη. Από την άλλη, είμαστε όλοι άνθρωποι και τα αισθήματα είναι διαχρονικά».

Παίζουν ακόμη: Λάκης Κομνηνός, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Γιάννης Στάνκογλου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Θόδωρος Αντωνιάδης κ.ά. Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης. Η ταινία γυρίζεται με ιδιωτικά κεφάλαια, συμπαραγωγή με τον ΟΤΕ TV. Στις αίθουσες τον Δεκέμβριο από τη Feelgood.

Πηγή: efsyn.gr