Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΣΕ, σε έργα και όχι σε τόκους.

 Το δημόσιο ταμείο είναι στο… κόκκινο και το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί από παντού ρευστότητα. Έτσι, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στις 26/3/2015, ως μοναδικού μετόχου αρκετών ΔΕΚΟ, όπως και του ΟΣΕ, δόθηκε η εντολή να προχωρήσει η διοίκηση της εταιρείας σε «άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να μεταφερθούν ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούνται σε εμπορικές τράπεζες, με σκοπό την επένδυσή τους» 

Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών πέρασε τροπολογία, με την οποία ασφαλιστικά ταμεία δύνανται να τοποθετήσουν ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα χρήματα αυτά, να επενδυθούν σε repos ή σε άλλους τίτλους.
Στο πλαίσιο της τροπολογίας αυτής, το κράτος έρχεται να καλύψει πλήρως ενδεχόμενες ζημίες προκληθούν από τις συγκεκριμένες συναλλαγές, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ. Στο σημείο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας έχει επισημάνει ότι όσα χρήματα κατατίθενται στην ΤτΕ έχουν καλύτερο επιτόκιο, από ό,τι έχουν οι καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες.
«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επιτόκιο 2,3% έως 2,5%, ενώ στις εμπορικές τράπεζες το επιτόκιο είναι 0,5%, 0,6% έως 1% το πολύ», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.
Ο ΟΣΕ μετέφερε 5 εκατ. ευρώ
Για το εν λόγω ζήτημα συγκλήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΣΕ, η οποία ενέκρινε τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων σε λογαριασμό της ΤτΕ. Με την ουσιαστική παρέμβαση του εκπροσώπου των εργαζομένων στον ΟΣΕ και πρώην προέδρου της ΠΟΣ, Θανάση Λεβέντη προκρίθηκε η μεταφορά 5 εκατ. ευρώ για διάστημα 15 ημερών. Μάλιστα, για την ανανέωση του χρόνου θα απαιτείται απόφαση του δ.σ. του ΟΣΕ.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών επιθυμούσε τη μεταφορά μεγαλύτερου ποσού, κάτι το οποίο κρίθηκε ότι περιέχει νομικές και επιχειρησιακές δυσκολίες.
Θ. Λεβέντης: Τα διαθέσιμα του ΟΣΕ να πηγαίνουν σε έργα, όχι σε τόκους
Στην παρέμβασή του στο δ.σ. του ΟΣΕ, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΣ Θ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΣΕ δεν πρέπει να γίνεται για την παραγωγή κέρδους (τόκους), αλλά να χρησιμοποιούνται για την επίλυση ζωτικών επιχειρησιακών  αναγκών, που λύνουν προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας  του οργανισμού, επικρίνοντας την προηγούμενη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. 
Όπως ανέφερε, «η σιδηροδρομική υποδομή που ο ΟΣΕ είναι ο κύριος διαχειριστής και έχει την ευθύνη για την  ανάπτυξη την συντήρηση και την κυκλοφορία, έχει πολλά προβλήματα.
Εκτός από την έλλειψη προσωπικού  χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στην συντήρηση και την ανάταξη του δικτύου, με στόχο την καλύτερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών και την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
Για το λόγο αυτό την τελευταία διετία το σύνολο των υπηρεσιών του ΟΣΕ εκπόνησε ένα τεκμηριωμένο πρόγραμμα συντήρησης και ανάταξης της υποδομής σε βάθος πενταετίας,που με την ολοκλήρωση του θα παρέδιδε μια σύγχρονη - ποιοτική - απόλυτα ασφαλή σιδηροδρομική υποδομή προς χρήση.    
Σε συνδυασμό με την έγκαιρη ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων έργων που κατασκευάζει η θυγατρική του ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ, θα μπορούσε να πει κάποιος με ασφάλεια ότι η σιδηροδρομική υποδομή θα ήταν εφάμιλλη των ευρωπαϊκών δικτύων και θα "θεράπευε" τον ΟΣΕ και τον ελληνικό σιδηρόδρομο από χρονιές παθογένειες. 
Με τις προτάσεις αυτές, οι συνάδελφοι απέδειξαν την υψηλή επιστημονική και τεχνική επάρκεια που διαθέτουμε σαν οργανισμός, απαντώντας ΑΜΕΣΑ σε όλους αυτούς τους κύκλους (πολιτικούς ή επιχειρηματικούς) που στόχο έχουν την λεηλασία του δημοσίου πλούτου, μέσω ιδιωτικοποιήσεων ,ΣΔΙΤ, κτλ.
Δεν προχώρησαν αυτές οι δράσεις, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν τις χρηματοδότησε. Ελπίζω η σημερινή κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική και να δώσει λύσεις στα προβλήματα του σιδηροδρόμου.
Είναι επιτακτική ανάγκη το ΔΣ σήμερα να πάρει απόφαση στην κατεύθυνση ΑΜΕΣΗΣ προώθησης προκήρυξης έργων συντήρησης και ανάταξης και δέσμευσης κωδικών στο ύψος των ταμειακών διαθεσίμων, που έχουμε, αξιοποιώντας την υπάρχουσα μελέτη.
Σε ότι αφορά την ψηφοφορία για το θέμα που συζητάμε και μετά την συζήτηση που έγινε και τις απαντήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος και η αρμόδια υπηρεσία και την αποδοχής της πρότασης μου, ότι τα χρήματα θα είναι στην διάθεση του οργανισμού σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 15 ημερών, όπως αναφέρεται στο υπ.αρ.πρωτ. 387 της 25/2/2015 έγγραφο του Ο.Δ.Η.Χ. ψηφίζω θετικά. Είναι αυτονόητο ότι όποια αλλαγή της δέσμευσης του χρονικού ορίζοντα των δεκαπέντε ημερών θα πρέπει να γίνει σε γνώση και με απόφαση του Δ.Σ».  
Πηγή: metaforespress.gr