Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ξεκίνησε η έκθεση "Γιουσoυρούμ", στην παλιά αποθήκη του ΟΣΕ, στην Κοζάνη.

Eικαστική έκθεση εμπνευσμένη από τον Άσιμο στην Κοζάνη Ξεκίνησε η έκθεση "Γιουσουρούμ", με γλυπτικές εγκαταστάσεις του Φώτη Καραγεωργίου, εμπνευσμένες από το στιχουργικό έργο του Νικόλα Άσιμου, που γίνεται στην Κοζάνη.
Η έκθεση γίνεται στην παλιά αποθήκη του ΟΣΕ και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 10 Μαΐου, ενώ θα είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
  Οι συμβολισμοί είναι πολλοί και ισχυροί, από τη σημαδιακή ημερομηνία που επιλέχθηκε για τα εγκαίνια, μέχρι τα αντικείμενα στα οποία βασίζονται οι εγκαταστάσεις. Αντιπροσωπευτική είναι η εγκατάσταση όπου το πηλήκιο αστυνομικού βρίσκεται τοποθετημένο μέσα σε γιγάντια κλεψύδρα, κι όσο πέφτουν οι λευκοί κόκκοι προς τα κάτω "ξεθάβεται".
  Οι επισκέπτες θα έρθουν αντιμέτωποι με διλήμματα όπως "μέσα ή έξω από το σύστημα;" Διλήμματα που αντιμετώπισε ο Άσιμος, ιδίως όταν αποφάσισε να γίνει του συστήματος, βγάζοντας τον μοναδικό του LP δίσκο "Ο Ξαναπές". Έννοιες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και η εξουσία βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης, που θα είναι ανοιχτή από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα.
  "Προσωπικοί προβληματισμοί μετουσιώνονται μέσα από μια εικαστική αφήγηση του έργου του Νικόλα Άσιμου με σκοπό να θέσει κάποια ερωτήματα ως προς τη φύση των θεσμών, της κοινωνίας, του τρόπου που γαλουχηθήκαμε όλοι μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικό, το οποίο αφήνει εν τέλει στο περιθώριο όλους όσοι οραματίζονται ή αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κόσμο", αναφέρει για την έκθεση η θεωρητικός Τέχνης Ισαβέλλα Κλαδάκη. Για την πραγματοποίηση της έκθεσης ενεργή συμμετοχή είχε και η οικογένεια του Άσιμου, ενώ παρών θα είναι σήμερα στα εγκαίνια ο ψυχίατρος που τον περιέθαλπε στο Δαφνί Σωτήρης Παστάκας.

Συντάκτης: Κώστας Παπαντωνίου
Πηγή: avgi.gr