Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Η Hitachi εξαγοράζει την Ansaldobreda, μέλος της Κ/Ξ του Μετρό

Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr

Στις 24 Φεβρουαρίου τα διοικητικά συμβούλια της Hitachi και της Finmeccanica ανακοίνωσαν την υπογραφή των συμφωνιών που δεσμεύουν για την ιαπωνική ομάδα να αγοράσει την Ιταλική εταιρεία με έδρα το Νάπολι, AnsaldoBreda (κατασκευαστής τροχαίου υλικού κυρίως τραμ, συρμών μετρό κ.α) και της Finmeccanica και το 40% των μετοχών της Ansaldo STS, εταιρείας με έδρα τη Γένοβα προμηθευτής του συστήματος μεταφορών των τρένων.

Από την πλευρά της η Hitachi Rail είπε ότι οι εξαγορές αυτές αποτελούν «σημαντικό ορόσημο» στο πλαίσιο της στρατηγικής της για να γίνει «παγκόσμιος ηγέτης στο σύνολο των σιδηροδρομικών έργων», διευρύνοντας σημαντικά τη διεθνή της παρουσία, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να διεισδύσει σε νέες αγορές, καθώς και να ενίσχυση την θέσης της στα έργα σηματοδότησης, διαχείρισης της κυκλοφορίας κ.α.

Να θυμίσουμε πως η Αnsaldobreda είναι μέλος της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, έργο που έχει παγώσει εδώ και 3 μήνες λόγω της αίτησης διάλυσης της εργολαβίας από την ίδια την κοινοπραξία. Προς το παρόν είναι άγνωστο τι σημαίνει αυτό για το έργο του Μετρό, δηλαδή αν η συμφωνία αυτή επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της ΚΞ με την Αττικό Μετρό.

Οι εξαγορές που αναμένεται να ολοκληρωθούν αργότερα φέτος, βρίσκονται υπό έγκριση. Η Hitachi θα πληρώσει 773εκ.ευρω για την Ansaldo STS (€ 9,65 ανά μετοχή), υπό την επιφύλαξη ενδεχόμενης προ-κλείσιμο προς τα κάτω σε περίπτωση που η Ansaldo STS εγκρίνει οποιαδήποτε διανομή μερίσματος. Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, η Hitachi, στη συνέχεια, θα ξεκινήσει μια δημόσια προσφορά για όλες τις υπόλοιπες Ansaldo STS μετοχές.

Το συνολικό τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για την Finmeccanica για τα τρέχοντα θέματα της AnsaldoBreda και τα περιουσιακά στοιχεία των ακινήτων ανέρχεται σε 36 εκατ €. Μερικές από τις δραστηριότητες ανακαίνισης AnsaldoBreda και δευτερεύοντος συμβάσεις εξαιρούνται από τη συμφωνία.

Ως αποτέλεσμα των συναλλαγών καθαρό χρέος της Finmeccanica, στο τέλος του 2015 θα μειωθεί κατά 600εκ.ευρώ, με συνολικό καθαρό κέρδος κεφαλαίου ύψους 250εκ ευρώ.

Η εταιρεία είπε Hitachi είχε επιλεγεί ως «ο καλύτερος βιομηχανικός εταίρος για να εξασφαλίσει μια επιτυχημένη μακροχρόνια επανατοποθέτηση» των μεταφορικών δραστηριοτήτων της. «Η πώληση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της σιδηροδρομικής μεταφοράς είναι ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου μας, με στόχο την επικέντρωση και την ενίσχυση της ομάδας στον πυρήνα των επιχειρήσεων – hi-tech Aerospace, Defence & Security», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής Mauro Moretti.

«Η Hitachi έχει αναγνωρίσει σαφώς την τεχνογνωσία και την εμπειρία που θα πρέπει να συνεισφέρει η AnsaldoBreda και η Ansaldo STS σε μία νέα ομάδα και είμαι σίγουρος ότι και οι δύο εταιρείες θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη της Hitachi Rail σε όλο τον κόσμο στο πεδίο των Συστημάτω Μεταφορών και Μαζικής Μεταφοράς ».

thessalonikipress.gr