Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ιταλία: Ταξιδεύοντας στην Λούκα με το τρένο!!! Δείτε το βίντεο!!!

Στην μεσαιωνική Λούκα στην Ιταλία Η πανέμορφη Λούκα – το όνομά της σημαίνει φωτεινή – στην περιφέρεια της Τοσκάνης είναι ένα αυθεντικό μεσαιωνικό στολίδι, ένα πραγματικό κόσμημα! 

  Φτάνοντας εδώ ο ταξιδιώτης έχει την αίσθηση ότι αφήνει πίσω του το μέλλον και εισέρχεται βαθιά στο παρελθόν! Η Λούκα είναι ένας από τους πλέον ανερχόμενους ταξιδιωτικούς προορισμούς, και πώς να μην είναι, με την τόση της ομορφιά και την αυθεντικότητα. 

Νοσταλγικές διαδρομές

  Ο ομορφότερος ίσως τρόπος να πλησιάσει κάποιος την Λούκα είναι με το τρένο. Μιας και η περιοχή εξυπηρετείτε μόνον από το αεροδρόμιο της Πίζας είναι πολύ όμορφο να επιβιβαστεί κάποιος στο τρένο που συνδέει τις δύο πόλεις. Μετά από την νοσταλγική διαδρομή που ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια του ταξιδιώτη τα υπέροχα τοπία της Τοσκάνης εμφανίζεται στον ορίζοντα η Λούκα σαν κόσμημα! Μια πόλη γοτθική και αναγεννησιακή, διατηρημένη καθ’ ολοκληρία… Η Λούκα είναι η γενέτειρα του μεγάλου συνθέτη Πουτσίνι, αλλά και πολλών ζωγράφων, ενώ τα τείχη της τα επιμελήθηκε ο ίδιος ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι! Όπως όλη η Τοσκάνη αποτελεί μια επικράτεια πολιτισμού, γραμμάτων, τεχνών και ηδυπαθών αρωμάτων.
Οι ετρουσκικές ρίζες

  Η Λούκα έχει μια πολύ βαθιά ιστορία. Πολύ πριν την έλευση των Ρωμαίων – οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους Αρκάδες του Παλάντιου – εδώ ζούσε ο μυστηριώδης λαός των Ετρούσκων, με τον εξαιρετικά ανεπτυγμένο πολιτισμό του, που δυστυχώς η γραφή του παραμένει ανερμήνευτη, καθώς δεν σώθηκαν δίγλωσσα κείμενα που θα μας επέτρεπαν την αποκρυπτογράφηση. Η Λούκα φαίνεται να ήταν πολύ σπουδαίο κέντρο αυτού του λαού, κάτι που φαίνεται στα πάμπολλα μνημεία. Επίσης σημαντική υπήρξε και για την ρωμαϊκή αυτοκρατορία, λόγω των πολύ εύφορων εδαφών. 

Το ιστορικό κέντρο

 Στην ουσία όλη η Λούκα είναι ένα ανοιχτό μουσείο. Στο ιστορικό της κέντρο δεν επιτρέπεται η πρόσβαση με ιδιωτικό όχημα, αλλά μπορεί κάποιος να περπατήσει, να χρησιμοποιήσει ενοικιαζόμενο ποδήλατο ή να πάρει τα μικρά λεωφορεία που κάνουν τον γύρο των σημαντικών αξιοθέατων. Και αν έχει αξιοθέατα να δει κάποιος! Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μαρτίνου, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο - εδώ έχουν δώσει συναυλίες μεταξύ άλλων ο Van Morrison και οι Eagles – το εκπληκτικό Volto Santo με την μοναδική σαρκοφάγο της Ilaria del Carretto, ο πύργος Torre Guinigi – εκπληκτική θέα στην πόλη καις τα γύρω δάση - ο παμπάλαιος πύργος του ρολογιού, είναι μόνον μερικά από τα αξιοζήλευτα μέρη που μπορεί να θαυμάσει κάποιος. Το τεράστιο Palazzo Ducale, που τώρα είναι κυβερνητικό κτίριο, το ρωμαϊκό παλάτι που έχει ανασκαφεί πλήρως, οι πάμπολλες εκκλησίες, ανάμεσά τους και πολλές με βυζαντινή τεχνοτροπία, ο κυκλικός δρόμος Fillungo με τα μπαρ και διάσημα αρχοντικά με εξαίσιους κήπους και μοναδική αρχιτεκτονική όπως το Palazzo Pfanner δημιουργούν μια πόλη πραγματικά ονειρεμένη.

Όπερα, συναυλίες και γκαλερί

Καθώς η παράδοση της όπερας είναι πολύ ζωντανή στην Ιταλία και η Λούκα είναι πατρίδα του Πουτσίνι οι παραστάσεις και οι συναυλίες είναι συχνότατες και αποτελούν μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα. Πάμπολλες γκαλερί και μουσεία από την άλλη θα μαγέψουν όσους ενδιαφέρονται για την αναγεννησιακή αλλά και την ρωμάνικη τέχνη. Κάθε Απρίλιο στην εκκλησία San Giovanni, και κάθε βράδυ, δίνονται συναυλίες με έργα του Πουτσίνι, του Μότσαρτ, μεγάλων κλασικών και προκλασικών συνθετών στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πουτσίνι. 

Τα εξαίσια λουτρά και τα spa

Η Λούκα, με θέα τα Απέννινα, είναι και η περιοχή που δέχεται τα νερά από αυτό το πανέμορφο βουνό. Το αποτέλεσμα είναι ότι πρωταγωνιστεί εδώ και χιλιάδες, κυριολεκτικά, χρόνια, σαν ιαματικός παράδεισος. Τα λουτρά της ήταν διάσημα στην αρχαιότητα στις εύπορες ρωμαίες και αυτή η παράδοση συνεχίζεται αταλάντευτα. Οι σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας και ευεξίας παντρεύονται με την ρωμαϊκή παράδοση και το αποτέλεσμα είναι να μπορεί κάποιος να απολαύσει μια κούρα υψηλών αξιώσεων για πλήρη αναζωογόνηση!
Στην Via Fillungo και την Piazza del Salvatore

  Το ότι η Λούκα είναι μια άκρως διατηρημένη πόλη, δεν σημαίνει ότι δεν συμμετέχει σε αυτό το μεγάλο πανηγύρι που είναι η ιταλική μόδα, κάθε άλλο. Στην Via Fillungo ο επισκέπτης θα εντοπίσει πανέμορφες μπουτίκ με φίρμες μεγάλων σχεδιαστών, όπως οι Missoni, Armani, Max Mara, κ.λπ. στην δε Piazza del Salvatore σας περιμένει ο παράδεισος που λέγεται Enoteca Vanni, ένα ναός του κρασιού, στον οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε τα περίφημα κρασιά της Τοσκάνης σε έναν μεσαιωνικό πύργο με τέσσερα ξεχωριστά κελάρια. Το φαγητό του δρόμου είναι πεντανόστιμο, με το Buccellato να αποτελεί γευστική εμπειρία, είναι γλυκό ψωμί με σταφίδες και γλυκάνισο. Από άποψη γεύσεων η Λούκα είναι απλά ασυναγώνιστη. Παντού ο ταξιδιώτης θα δοκιμάσει πάμπολλες εκδοχές πάστας και πίτσας αλλά αν θέλετε κάτι πιο εκλεκτό γευματίστε στην Locanda Eremo del Gusto, στην υπέροχη βεράντα ενός μεσαιωνικού κομψοτεχνήματος, με τις απόλυτα τοσκάνικες γεύσεις! 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Η πόλη της Λούκα εξυπηρετείται από το αεροδρόμια της Πίζας, αλλά και της Φλωρεντίας. Υπάρχει συχνότατο δίκτυο σιδηροδρόμων και λεωφορείων που ενώνει την Πίζα με την Λούκα.

Πηγή: newsit.gr
Επιμέλεια αναζήτησης βίντεο: "Σιδηροδρομικά Νέα"