Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ιταλία: Συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών, για το σκάνδαλο διαφθοράς σε δημόσια έργα.

Ιταλία: «Ηχηρές» συλλήψεις για νέο σκάνδαλο διαφθοράς σε δημόσια έργα  Τέσσερις συλλήψεις και 51 κλήσεις σε απολογία αποτελούν τον κεντρικό κορμό της νέας έρευνας της εισαγγελίας της Φλωρεντίας, η οποία αφορά εκτεταμένη διαφθορά στα έργα για τα σιδηροδρομικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας και για την κατασκευή πολλών αυτοκινητοδρόμων της Ιταλίας.
  Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το σκάνδαλο αφορά συνολικότερα την μέθοδο η οποία διέπει την επιλογή των εταιριών που καταφέρουν να εξασφαλίζουν κρατικές εργολαβίες.
  Συνελήφθησαν δυο επιχειρηματίες, ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος νευραλγικού τομέα του υπουργείου δημοσίων έργων Έρκολε Ινκάλτσα και ο συνεργάτης του Σάντρο Πατσέλα.
  Στα «διαβλητά δημόσια έργα», σύμφωνα με τους εισαγγελείς, συμπεριλαμβάνονται οι σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας Φλωρεντία-Μπολόνια, Μιλάνο-Βερόνα και Γένοβα-Μιλάνο, οι αυτοκινητόδρομοι που θα συνδέσουν το Σαλέρνο με το Ρήγιο της Καλαβρίας και την Τσιβιταβέκια (λιμάνι κοντά στην Ρώμη) με την πόλη Όρτε της κεντρικής Ιταλίας, όπως και η οικοδόμηση του ιταλικού περίπτερου στην Διεθνή Έκθεση Expo του Μιλάνου, η οποία θα εγκαινιασθεί σε ενάμιση μήνα.
  Ο Ινκάλτσα κατείχε θέση διευθυντικού στελέχους στο υπουργείο Δημοσίων Έργων επί των ημερών συνολικά επτά ιταλικών κυβερνήσεων. Ο μόνος που τον είχε απομακρύνει ήταν ο πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, όταν είχε αναλάβει την ηγεσία του εν λόγω υπουργείου, με την πρώτη κυβέρνηση Πρόντι. Τελικά, το πανίσχυρο αυτό στέλεχος και μετέπειτα σύμβουλος, συνταξιοδοτήθηκε οριστικά τον περασμένο Δεκέμβριο.
  Η όλη έρευνα έχει άμεσες πολιτικές επιπτώσεις: ο νυν υπουργός μεταφορών, Μαουρίτσιο Λούπι, έχει χαρακτηρίσει τον Ινκάλτσα «μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες με τεχνικές γνώσεις που διαθέτει η Ιταλία, τόσο σε εθνικό, όσο και διεθνές επίπεδο».
  Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, ο γιος του Λούπι φέρεται να συνεργάσθηκε με μια από τις εταιρίες που ενέχονται στην υπόθεση, και να έλαβε ένα ακριβό δώρο για το πτυχίο του, αξίας που ξεπερνά τις 10 χιλιάδες ευρώ.
 «Ο γιος μου εργάζεται στην Αμερική, στην Νέα Υόρκη. Δεν ζήτησα ποτέ χάρες από κανέναν, για να μπορέσει να δουλέψει. Με το βιογραφικό που διαθέτει, δεν το έχει ανάγκη» ανέφερε την Τρίτη ο Ιταλός υπουργός σε γραπτή του δήλωση.
  Προς το παρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεν επικοινώνησε με τον υπουργό του, από τον οποίο αναμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, να τοποθετηθεί με σαφήνεια πάνω στο όλο θέμα. 
   Το κίνημα Πέντε Αστέρων, τέλος, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του Μαουρίτσιο Λούπι. Προς το παρόν, όμως, το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο δεν έχει κάνει γνωστό αν η πρόταση αυτή θα κατατεθεί στη Βουλή ή στη Γερουσία, όπου η κυβέρνηση Ρέντσι διαθέτει οριακή πλειοψηφία.

Πηγή: news.in.gr