Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Λβ 964: Αναμνήσεις από το παρελθόν.....

    Η άφιξη στην Θεσσαλονίκη της ατμήλατης μηχανής Λβ 964 είναι βέβαιο ότι θα φέρει στην μνήμη πολλών ανθρώπων εικόνες του παρελθόντος που έχουν μείνει ανεξίτηλες στον χρόνο. Μνήμες , από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, που οι ατμήλατες έγραφαν την δική τους ιστορία κυκλοφορώντας στο Ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Κατά το διάστημα της παραμονής στην Θεσσαλονίκη, πριν την αναχώρηση της για το ταξίδι της επιστροφής της, την ατμήλατο θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μικροί και μεγάλοι στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την επομένη Κυριακή 15 Μαρτίου από την Ισραηλίτικη κοινότητα στον Παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.


Συγκίνηση

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέποντας την ατμήλατο να συγκινούνται και να δακρύζουν, ιδιαίτερα δε εκείνοι που δούλεψαν σε αυτές τις μηχανές . Υπάρχουν και εκείνοι που παιδιά αμούστακα έβλεπαν τους πατεράδες τους να οδηγούν μια ατμήλατη μηχανή, όπως ο μηχανοδηγός του ΟΣΕ Βασίλης Γεροθανάσης που ήταν μεταξύ των μηχανοδηγών που συνόδεψαν την ατμήλατο από την Δράμα στην Θεσσαλονίκη. «Σε αυτή την μηχανή δούλεψε ο αείμνηστος πατέρας μου» μας είπε με μάτια βουρκωμένα ο κ. Γεροθανάσης

Η ατμήλατες είναι οι ζωή μας

Οι ομάδα τεχνικών που συνόδεψαν την ατμήλατη μηχανή ήταν ιδιαιτέρα ευτυχής που είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με αυτήν την μουσειακή μηχανή που έγραψε την δική της ιστορία στον Ελληνικό σιδηρόδρομο.
«Μας αρέσει η ενασχόληση μας με τις ατμήλατες μηχανές» μας είπε ο επικεφαλής της ομάδας κ. Νίκος Ταγαρούλιας. Όμως ποιο θα είναι το μέλλον αυτών των ιστορικών μηχανών, αφού σιγά – σιγά εκλείπουν οι γνώστες αυτών των μηχανών; Τι σκέπτεται να πράξει ο ΟΣΕ, ώστε να μην χαθεί αυτή η μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτηθεί επί πολλά χρόνια; Θα αφήσουμε να χαθεί αυτός ο θησαυρός; Ελπίζουμε όχι… Αυτά τα ερωτήματα δεν τα θέτουμε μόνο εμείς αλλά και πολλοί αναγνώστες οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον αυτών των μηχανών όπως ο κ. Λεωνίδας Σταυρίδης που σε σχετικό σχόλιο του αναφέρει:
«Όταν έχεις σε αχρηστία κάτι μετά από χρόνια σε αφήνει και αυτό! Όταν την ατμάμαξα την έχει ο ΟΣΕ σε αδράνεια για πολλά χρόνια ένα είναι σίγουρο πως θέλει πάλι επισκευή!! Οποίος γνωρίζει καλά από λέβητες καταλαβαίνει... Το θέμα είναι βέβαια ένα πως αυτή την στιγμή από πλευράς ΟΣΕ δεν υπάρχει ούτε ένας που να γνωρίζει πως λειτουργοί μια ατμομηχανή!!! Και αυτό κατά την γνώμη μου είναι πολύ δυσάρεστο!! Αυτοί που γνώριζαν είναι πλέον από όσο ξέρω συνταξιούχοι... Ένας από αυτούς ήταν και ο κ. Νίκος Φουτζόπουλος από τον Βόλο...! Ας ελπίσουμε να ξαναλειτουργήσουν αυτές η μηχανές ΣΩΣΤΑ!!!»

Να σημειώσουμε κλείνοντας, ότι η αναφορά μας στην ατμήλατη λβ 964 ότι είχε απρόσμενη μεγάλη απήχηση στους αναγνώστες μας κάτι που υποδηλώνει, την γοητεία που ασκούν ακόμη οι μουσειακές μηχανές

Χρήστος Γιαννακίδης