Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Σε Ταμείο Δημοσίου Πλούτου μετονομάζεται το ΤΑΙΠΕΔ.

 Τη δημιουργία του νέου Ταμείου Δημοσίου Πλούτου προανήγγειλε χθες στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα μετασχηματιστεί στο νέο ταμείο, και πλέον τα έσοδά του δεν θα αξιοποιούνται για τη μείωση του χρέους, αλλά για τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης. Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται τροποποίηση του σχετικού άρθρου 24 του νόμου για την επανεκκίνηση της οικονομίας που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση, βάσει της οποίας καταργείται διάταξη του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου που ορίζει ότι εντός 10 ημερών θα αποδίδονται τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ στον λογαριασμό για τη μείωση του χρέους. Εάν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για μονομερή ενέργεια στην οποία δίνεται ιδιαίτερη σημασία από τους ξένους πιστωτές, δεδομένου ότι συνδέεται άμεσα με την αποπληρωμή των δανείων που έχουν δώσει στην Ελλάδα. Η απόφαση διευρύνει το χρηματοδοτικό κενό αλλά και επηρεάζει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Το τελευταίο είναι μείζον ζήτημα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
   Ωστόσο η κ. Βαλαβάνη διευκρίνισε ότι εντός 30 έως 45 ημερών θα έλθει νέο σχέδιο νόμου που θα καθορίζει επακριβώς τη λειτουργία του νέου Ταμείου. Η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ είναι ένας βασικός παράγοντας για τον οποίο επείγεται η κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Οπως ανέφερε η κ. Βαλαβάνη, η εγγυητική του ΟΠΑΠ για τη σύμβαση παραχώρησης της 20ετούς άδειας του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος λήγει αύριο, Τετάρτη. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, πρόθεση είναι να υπογραφεί η σύμβαση με τον ΟΠΑΠ παρόλο που τη χαρακτήρισε «απαράδεκτο κακοτέχνημα». Γι’ αυτό υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τον ΟΠΑΠ και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση θα ζητήσει τρίμηνη παράταση στην εκκαθάριση του ΟΔΙΕ.
   Τόσο η κ. Βαλαβάνη όσο και η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη χθεσινή ακρόασή τους στη Βουλή, εμφανίσθηκαν υπέρμαχοι της μακροχρόνιας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και όχι των πωλήσεων, ειδικά σε μια περίοδο δύσκολη και με τις αξίες να έχουν υποχωρήσει. Ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο έκτος κατά σειρά, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας χθες στη Βουλή τάχθηκε κατά της αποκρατικοποίησης των δικτύων και υποστήριξε ότι πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. «Η πρόσβαση στα δημόσια δίκτυα θα πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι όσες συμφωνίες δεν έχουν περάσει από τη Βουλή δεν θεωρούνται ολοκληρωμένες για τη διοίκηση του Ταμείου. Η αναφορά αυτή του κ. Πιτσιόρλα έγινε με στόχο τις συμβάσεις των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελληνικού.
  Από την άλλη πλευρά, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Αντώνης Λεούσης, ανέφερε ότι μέχρι χθες δεν υπήρχε καμία επαφή με το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και πως από σήμερα ξεκινά η ενημέρωσή τους. Τέλος, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, τα οικονομικά του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχονται από δύο ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να φανεί αν έχουν τηρηθεί οι κανόνες και τα λογιστικά σχέδια.

Πηγή: kathimerini.gr