Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ιταλία: Παραιτείται ο υπουργός μεταφορών;

  Ο Ιταλός υπουργός μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι ανακοίνωσε, κατά την διάρκεια τοκ-σόου της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai στο οποίο συμμετείχε, ότι αύριο πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή του Λούπι –ο οποίος ανήκει στο ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, τη Νέα Κεντροδεξιά– οφείλεται σε πιέσεις του ίδιου του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, αν και ο Λούπι το διέψευσε.
  Το θέμα προέκυψε πριν από τρεις ημέρες, όταν υπήρξαν αποκαλύψεις σχετικά με δικαστική έρευνα για φαινόμενα διαφθοράς στον πεδίο των δημόσιων έργων, ιδίως σε ό,τι αφορά την κατασκευή σιδηροδρομικών δικτύων υψηλής ταχύτητας.
   Η εισαγγελία της Φλωρεντίας απέστειλε πενήντα μία κλήσεις σε απολογία και διέταξε τέσσερις συλλήψεις επιχειρηματιών και ανώτατων στελεχών του υπουργείου υποδομών.
  Ο Λούπι δεν ενέχεται ακόμη προσωπικά στην υπόθεση, όμως σύμφωνα με τηλεφωνικές συνομιλίες που είναι στα χέρια των εισαγγελέων, φέρεται να είχε λάβει δώρα από τους κατηγορούμενους, ενώ ο γιός του φέρεται, επίσης, να εργάσθηκε σε τεχνικό γραφείο που είχε εξασφαλίσει πιθανόν διαβλητές αναθέσεις.
  Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών, στέλεχος του κόμματος Νέα Κεντροδεξιά, δήλωσε αρχικά ότι δεν επρόκειτο να παραιτηθεί. Το τελευταίο 48ωρο όμως κυβερνητικά στελέχη άφηναν να διαρρεύσει ότι δεν μπορεί, για το συγκεκριμένο σκάνδαλο, να τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον της κυβέρνησης Ρέντσι.
  Ο Λούπι αναμένεται αύριο να υπερασπισθεί τον εαυτό του σε ομιλία του στο ιταλικό κοινοβούλιο, επαναλαμβάνοντας ότι ούτε ο ίδιος, ούτε ο γιος του παραβίασαν τον νόμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr