Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Σιδηροδρομικά έργα θα περιλαμβάνονται, στο σχέδιο επενδύσεων της Ευρώπης!

  Το πράσινο φως για την πραγματοποίηση επενδύσεων 315 δισ. ευρώ μέσω ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) που θα έχουν ως στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας δίχως τη δημιουργία νέων χρεών, άναψε την Τρίτη στις Βρυξέλλες το Ecofin.

  Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ καθόρισαν τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση του σχεδίου, η οποία θα γίνει σταδιακά την επόμενη τετραετία. Το επόμενο βήμα για την εφαρμογή της απόφασης του Ecofin είναι η έγκριση του όλου σχεδίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 «Το σχέδιο απαντά στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή οικονομία: την κάμψη των επενδύσεων», δήλωσε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, εξηγώντας ότι από το 2008 που ξέσπασε η κρίση οι επενδύσεις έχουν μειωθεί στην ΕΕ κατά 15% έως 20%.
  Όπως μεταδίδει το Reuters, το τετραετές σχέδιο έχει αφομοιώσει την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την υποστήριξη πιο φιλόδοξων και ριψοκίνδυνων επενδυτικών σχεδίων που θα περιλαμβάνουν κατασκευές μεγάλων έργων, όπως είναι αεροδρόμια και νέες σιδηροδρομικές γραμμές.
  Τα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν θα επιλεγούν από έναν κατάλογο περίπου 2.000 εθνικών προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων συνολικού κόστους 1,3 τρισ. ευρώ τα οποία ήδη προωθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Γι' αυτό και υπήρξαν τριβές καθώς πολλές κυβερνήσεις φοβούνταν μήπως τα δικά τους προγράμματα δεν περιληφθούν στις χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου.
  Οι κυβερνήσεις των φτωχότερων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης φοβούνται, συγκεκριμένα, μήπως ευνοηθούν οι πλουσιότερες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

21 δισ. ευρώ από τις Βρυξέλλες

 Αμφιβολίες εκφράζονται για το αν το όλο σχέδιο θα προσελκύσει αρκετές ιδιωτικές επενδύσεις. Ο στόχος του Γιουνκέρ είναι, όμως, να εξασφαλίσει νέα επενδυτικά κεφάλαια 315 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε να χορηγήσει 21 δισ. ευρώ σε κεφάλαια και εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 Σημειωτέον ότι ο κατάλογος που θα περιλαμβάνει τα προς υλοποίηση έργα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.
 Στον αρχικό κατάλογο που είχε υποβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο περιλαμβάνονται έργα οικιστικής ανάπλασης στην Ολλανδία, ένα νέο λιμάνι στην Ιρλανδία και μια σιδηροδρομική γραμμή ταχείας σύνδεσης των χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) με την Πολωνία που θα κοστίσει 4,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: tovima.gr