Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Πάτρα: "Ναι" είπαν οι Αρχιτέκτονες στην Νοτια Χάραξη, συμπεριλαμβάνοντας και το τρένο.

  Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαϊας κατά την συνεδρίαση του ΔΣ της 2ας Μαρτίου 2015, έλαβε ομόφωνα από τα παρόντα μέλη την απόφαση της στήριξης της «Νότιας Χάραξης» του κλειστού αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού.

  "Η επιβάρυνση των παραλιακών οικισμών (Βραχναίικα, Τσουκαλαίκα, Καμίνια κλπ.) είναι δυσανάλογη σε σχέση με το όφελος από την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, διαμέσου αυτών των οικισμών. Η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, της αισθητικής του δημόσιου χώρου η της τουριστικής ανάπτυξης του παράλιου νότιου μετώπου του νομού , η χωροταξική «μαχαιριά» της χάραξης, ή αύξηση της κυκλοφορίας στους οικισμούς είναι μερικά αρνητικά δεδομένα που προκύπτουν.
  Η πρόταση της «Νότιας χάραξης» εμπεριέχει την αποφυγή όλων των παραπάνω αρνητικών δεδομένων και φέρει συγχρόνως το πλεονέκτημα της άμεσης σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου με την ΒΙ.ΠΕ. Πατρών. Η συνδυασμένη χάραξη με το τραίνο, το οποίο επίσης πρέπει να φτάσει στην ΒΙΠΕ και η παραμονή και ενεργοποίηση του προαστιακού σιδηρόδρομου προς την Κ.Αχαγιά θα είναι το μέσο διατήρησης και ανάδειξης της «Τρικούπειας» σιδηροδρομικής γραμμής.
  Η ανάδειξη και μη καταστροφή τοπίων φυσικού κάλους όπως αυτών στις νότιες παραλίες των Πατρών, καθώς και υποδειγματικών έργων όπως αυτό της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής από τον Χαρίλαο Τρικούπη, μας βρίσκουν σύμφωνους και αρωγούς έστω και αν προκύπτει κάποια μικρή αύξηση του προϋπολογισμού του έργου του αυτοκινητόδρομου.
  Προτείνεται επίσης να κατασκευαστεί άμεσα το τμήμα του έργου του αυτοκινητόδρομου Κ. Αχαγιά-Πύργος μέχρι να μελετηθεί η νότια χάραξη",

Πηγή: thebest.gr