Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Η 105η επέτειος από την εξέγερση του Κιλελέρ και του αιματοβαμμένου τραίνου


Την 105η επέτειο από τα γεγονότα του Κιλελέρ τιμούν σήμερα, Παρασκευή, οι αγρότες της χώρας, όπως κάθε χρόνο.

Στις 6 Μαρτίου 1910 με προτροπή των μεγαλοτσιφλικάδων, ο στρατός ανοίγει πυρ και σκοτώνει στο χωριό Κιλελέρ δύο αγρότες, έπειτα από επεισόδια με τους σιδηροδρομικούς.
Άλλοι δυο νεκροί στο χωριό Τσουλάρ μετατρέπουν σε φονική μάχη το συλλαλητήριο, που οργανωνόταν την ίδια μέρα στη Λάρισα.
Το 1910 οι κολίγοι διεκδίκησαν δυναμικά τη διανομή των τσιφλικιών στους καλλιεργητές της και έθεσαν το ζήτημα των απαλλοτριώσεων. Ο Χαρίλαος Τρικούπης διαφωνούσε με την διανομή γης στους κολίγους, επειδή δεν επιθυμούσε να χάσει τους ξένους επενδυτές. Το Σάββατο 6 Μαρτίου είχε προγραμματιστεί πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, με αφορμή τη συζήτηση του αγροτικού νομοσχεδίου στο ελληνικό κοινοβούλιο. 
Την ώρα που πλήθος διαδηλωτών ξεκίνησε να συγκεντρώνεται από τις γύρω περιοχές, στον σταθμό του Κιλελέρ, περίπου 200 χωρικοί θέλησαν να επιβιβαστούν σε τραίνο χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο με σκοπό να μεταβούν στην κινητοποίηση. Όταν ο διευθυντής των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων αρνήθηκε, εκείνοι άρχισαν να λιθοβολούν το συρμό. Το τρένο απομακρύνθηκε, αλλά σε απόσταση ενός χιλιομέτρου επαναλαμβάνονται το ίδιο με 800 αγρότες αυτή τη φορά.
Ο στρατός ανοίγει πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο ή για άλλους τέσσερις αγρότες και να τραυματιστούν πολλοί. Στο χωριό Τσουλάρ πέθαναν άλλοι δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκαπέντε. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε άοπλους αγρότες και άνδρες του στρατού επεκτάθηκαν στη Λάρισα, αφού οι διαδηλωτές έμαθαν για τα επεισόδια και ακόμα δύο κολίγοι έχασαν την ζωή τους.

efsyn.gr