Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Elmar Brok προς ΔΑΚΕ Ι.Τ.: "Δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη οι κοινωνικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα"

Κοινή θέση των Ευρωπαϊκών Χριστιανοδημοκρατικών Συνδικάτων για το σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου στην Ελλάδα

Σε απάντησή του στην από 10/12/2014 επιστολή της ΔΑΚΕ Ι.Τ. με τίτλο «Αντίδραση στις νέες παράλογες απαιτήσεις της Τρόικα», ο Elmar Brok, Γερμανός Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ε.Κ. και Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χριστιανοδημοκρατικών Συνδικάτων (EUCDW),
υπογράμμισε ότι οποιοδήποτε Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι σύμφωνο με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρουςεπισημαίνοντας παράλληλα την έλλειψη κοινωνικού διαλόγου ως βασικό στοιχείο αποδυνάμωσης της κοινωνικής δικαιοσύνης στις εργασιακές σχέσεις, στη φορολογία και τις συντάξεις.

Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της “Κοινωνικής Ευρώπης” σε χώρες όπως η Ελλάδα που δεν λαμβάνεται επαρκώς υπόψη ο κοινωνικός αντίκτυπος των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. EBrok αφού ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρόεδρο της ΔΑΚΕ Ι.Τ. και Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ κ. Ν. Κιουτσούκη για τη λεπτομερή ενημέρωση επί των Ελληνικών Ζητημάτων, εισηγήθηκε, με άξονα τις προτάσεις της ΔΑΚΕ Ι.Τ., την υιοθέτηση μιας κοινής θέσης της EUCDW αναφορικά με την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Πολιτικής και ειδικότερα το σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και του Κοινωνικού Διαλόγου στην Ελλάδα.

Η κοινή αυτή θέση θα αποφασισθεί στο προσεχές Προεδρείο του EUCDW στην Αθήνα μαζί με τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί προκειμένου να επικοινωνηθεί και να στηριχθεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και στους ευρύτερα ενδιαφερόμενους φορείς.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. με μοναδικό γνώμονα το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον συνεχίζει τον υπεύθυνο αγώνα της, με πρωτοβουλίες εντός και εκτός συνόρων, ώστε να αναδειχθούν οι πραγματικές διαστάσεις της κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, οι αιτίες που την κρατούν καθηλωμένη χωρίς αναπτυξιακό βηματισμό, καθώς και οι πραγματικοί λόγοι που απομακρύνουν κάθε προοπτική κοινής προκοπής και ευημερίας.

Η “λύση” σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη διάλυση και δεν πρέπει να συνδέεται με την εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού. Οι “απαντήσεις” επιβάλλεται να δοθούν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, με πολιτικές που θα είναι απόλυτα συμβατές με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και Κεκτημένο, την ευρωπαϊκή ταυτότητα και φυσιογνωμία της Πατρίδας μας.


Μεταφρασμένη η επιστολή του κ. Elmar Brok

Απάντηση στην Επιστολή σας που παραλήφθηκε στις 10/12/2014



Αγαπητέ κε Κιουτσούκη,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη λεπτομερή σας ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες και το ενδιαφέρον σας σχετικά με την ανάγκη οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση. Οποιοδήποτε πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Χωρίς αυτό τον κοινωνικό διάλογο, η κοινωνική δικαιοσύνη στις εργασιακές σχέσεις, τη φορολογία και τις συντάξεις αποδυναμώνεται. Αυτό οδηγεί σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως προτεραιότητές της να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων στους πολίτες της εκάστοτε χώρας και στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η EUCDW προασπίζεται και προάγει μια πιο δυναμική κοινωνική πολιτική και παρακολουθεί από κοντά αυτό το πρόγραμμα, πιο συγκεκριμένα τις εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου). Η Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Εργασιακής Κινητικότητας (M. Thyssen) οφείλει να διασφαλίζει:
  • ότι όλες οι προτάσεις και δράσεις της Επιτροπής λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις επιπτώσεις στην απασχόληση και τα κοινωνικά ζητήματα, και
  • ότι υπάρχει μια Δίκαιη Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς.
Από κοινού με τις δραστηριότητες του Αντιπροέδρου V. Dombrovskis, υπεύθυνου για τον κοινωνικό διάλογο, θα πρέπει να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της Κοινωνικής Ευρώπης, ιδίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου οι μεταρρυθμίσεις σχεδιάζονται χωρίς να λαμβάνονται επαρκώς υπόψη οι κοινωνικές επιπτώσεις (κοινωνικός αντίκτυπος).

Προτείνω να προωθήσουμε την αναφορά και πρόταση της ΔΑΚΕ Ι.Τ. στην επόμενη συνάντηση του Προεδρείου της EUCDW, προκειμένου να συζητήσουμε επί της υιοθέτησης μιας κοινής θέσης σχετικά με την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Πολιτικής, γενικότερα, και ειδικότερα στις επιλογές με στόχο το σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και του Κοινωνικού Διαλόγου κατά την περαιτέρω εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Ελλάδα. Με βάση τη δική μας θέση θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε την καλύτερη δυνατή στρατηγική, καθώς επίσης και τα εργαλεία να επικοινωνήσουμε τη θέση μας στο ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και στους ευρύτερους ενδιαφερόμενους φορείς προωθώντας τη στήριξη των προτάσεών μας.

Με εκτίμηση,


Elmar Brok
Πρόεδρος του EUCDW

Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου