Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Από κόσκινο ενισχύσεις σε ΟΣΕ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ


ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν μπει τα τελευταία χρόνια ποσά που θεωρήθηκαν παράνομες κρατικές ενισχύσεις σε ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις.
Ηδη ανοιχτός φάκελος υπάρχει στην Κομισιόν για τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία βρίσκεται σε φάση ιδιωτικοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τον οποίο αν η εταιρεία δεν ιδιωτικοποιηθεί, θα κληθεί να επιστρέψει κρατικές ενισχύσεις ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεδομένου ότι θεωρείται πρακτικά αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να κλείσει. Το ζήτημα, αν και έχει παγώσει λόγω του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης, παραμένει σε εκκρεμότητα. Σύμφωνα μάλιστα με το ΤΑΙΠΕΔ, η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον ανοιχτό φάκελο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η επιτυχής αποκρατικοποίηση της εταιρείας, μάλιστα, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διαγραφή του χρέους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, που είναι της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, τη μη επιβολή στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ εντολής ανάκτησης της παράνομης κρατικής ενίσχυσης και το κλείσιμο του φακέλου της ΕΕ περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν όταν άρχισε η διαδικασία εξυγίανσης του OΣE και της TPAINOΣE και η EE έθεσε το θέμα των χρεών της TPAINOΣE προς τον OΣE από το 2007 έως το 2009.

ethnos.gr