Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΑ.ΣΥ: Νέος διαγωνισμός για την διαφημιστική εκμετάλλευση των συρμών



Ετήσιο μίσθωμα 1,5 εκατομμυρίου ευρώ ζητά η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ για την παραχώρηση της διαφημιστικής εκμετάλλευσης συρμών του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ. Διαγωνισμός και για την φύλαξη στο δίκτυο του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου.


Πλειοδοτικό διαγωνισμό για την διαφημιστική εκμετάλλευση των συρμών όλων των μέσων που έχει στην αρμοδιότητά της, έχει προκηρύξει η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ), η οποία επιδιώκει με τον τρόπο αυτόν να ενισχύσει τα έσοδα που προέρχονται από πηγές εκτός της βασικής της δραστηριότητας. 

Με «κράχτη» τις εκατοντάδες χιλιάδες επιβατών της πρωτεύουσας, που καθημερινά χρησιμοποιούν τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς για τις μετακινήσεις τους, η εταιρεία διενεργεί πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη διαφημιστική εκμετάλλευση κατ' αποκλειστικότητα των συρμών του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου καθώς και των οχημάτων του τραμ, ζητώντας τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ μίσθωμα.

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπεται ότι η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ της ΣΤΑ.ΣΥ και του αναδόχου που θα επιλεγεί αφορά χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών και θα αρχίζει ένα μήνα μετά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Επιπλέον προβλέπεται ότι η σύμβαση μπορεί να παραταθεί για δύο χρόνια ακόμη, μετά από διαπραγμάτευση των δύο πλευρών που θα αφορά την αναπροσαρμογή του ετήσιου μισθώματος. Η προκήρυξη αναφέρει ότι η αναπροσαρμογή δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που θα δοθεί στο τελευταίο έτος της αρχικής διάρκειας της σύμβασης.

Το αρχικό ετήσιο μίσθωμα για το πρώτο έτος της σύμβασης ορίζεται στο ποσό των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προβλέπεται και η αναπροσαρμογή του κάθε χρόνο με σταθερό ποσοστό.

Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί σε κάθε περίπτωση και για ολόκληρη τη συμβατική περίοδο θα έχει στην διάθεσή του για εκμετάλλευση συνολικά 60 συρμούς. Ειδικότερα πρόκειται για 30 συρμούς του µετρό, 20 οχήματα τραμ και 10 συρμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Δέλεαρ οι 800.000 καθημερινοί επιβάτες

Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ καταβάλλει συντονισμένη προσπάθεια για την αύξηση των εσόδων της εταιρείας στοχεύοντας τόσο στην μεγιστοποίηση των εσόδων από την αύξηση της επιβατικής κίνησης και την πάταξη της εισιτηριοαποφυγής όσο και στην εκμετάλλευση... παράπλευρων πηγών εσόδων, όπως η διαφήμιση. Δέλεαρ για τους ενδιαφερομένους είναι βέβαια οι χιλιάδες των επιβατών που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας.

Χαρακτηριστικά στην προκήρυξη αναφέρεται ότι το σύστημα των γραµµών 2 και 3 του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας έχει συνολικό μήκος 35,8 περίπου χιλιόμετρα, περιλαμβάνει 36 υπόγειους σταθμούς ενώ καθημερινά η επιβατική κίνηση εκτιμάται σε 560.000 επιβιβάσεις. Η γραμμή 1 του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου από τον Πειραιά στην Κηφισιά έχει συνολικό μήκος περίπου 25,6 χιλιόμετρα, περιλαμβάνει 24 σταθμούς από τους οποίους καθημερινά υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται 220.000 επιβιβάσεις. Τέλος τα οχήματα του τραμ εκτελούν συνολικά περίπου 450 δρομολόγια την ημέρα και μετακινούν περισσότερους από 52.000 επιβάτες.

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης η ΣΤΑ.ΣΥ διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση εφόσον ο ανάδοχος παραβαίνει τις συμβατικές του υποχρεώσεις ή καθυστερεί την καταβολή του οφειλόμενου μισθώματος.

Φύλαξη

Τέλος η ΣΤΑ.ΣΥ διενεργεί και πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό ο οποίος αφορά στην παροχή υπηρεσιών φύλαξης των αποβάθρων, του κέντρου ελέγχου λειτουργίας, διενέργεια περιπόλων εποπτείας και νυχτερινής φύλαξης της γραμμής 1, δηλαδή του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, για διάστημα 20 ημερών. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου είναι 60.000 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους ως τις 7 Ιανουαρίου στα γραφεία της εταιρείας.

Συντάκτης: Μάρω Τσαντήλα
Πηγή: euro2day.gr