Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία για το κόψιμο δρομολογίων της BDZ.

  Διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία για την συρρίκνωση του σιδηροδρόμου. Συγκεντρώσεις διεξάγονται σε πόλεις της Βουλγαρίας - λόγω αναστολής υπηρεσιών και δρομολογίων επιβατικών τρένων - του οργανισμού Βουλγαρικών Κρατικών Σιδηροδρόμων (BDZ), που έθεσε σε εφαρμογή, από την αρχή του έτους, το υπουργείο Μεταφορών, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.
  Παρά τις υποσχέσεις ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις δρομολογίων, πολλοί πολίτες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα. Περίπου 400 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι στον οργανισμό, εμπόδισαν την κυκλοφορία τριών τρένων στην πόλη Κάρλοβο και περίπου 1.000 πολίτες συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στην πόλη Γκόρνα Οριαχόβιτσα, που είναι σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος.
 Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με τα συνθήματα “Όχι στη διάλυση των Βουλγαρικών Σιδηροδρόμων”, “Θέλουμε να δουλέψουμε εδώ και όχι στο εξωτερικό”, “Το σταμάτημα των τρένων είναι γενοκτονία”, "Ο οργανισμός BDZ είμαι εγώ". Δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αυτήν την εβδομάδα κάτοικοι της πόλης Κρίβοντολ και των γύρω χωριών στον σιδηροδρομικό σταθμό Μπέλι Ίζβορ στο δήμο Βράτσα.
 Προχθές η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Εργατικών Συνδικάτων της Βουλγαρίας (CITUB) ανακοίνωσε ότι ο οργανισμός Βουλγαρικών Κρατικών Σιδηροδρόμων θα σταματήσει τη μείωση δρομολογίων επιβατικών τρένων και ότι τα δρομολόγια που καταργήθηκαν θα ξαναρχίσουν, εφ΄ όσον το Συμβούλιο υπουργών υιοθετήσει διάταγμα που θα τεθεί σε ισχύ στις 21 Ιανουαρίου. 
  Η Συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι προχθές, σε συνάντηση της ηγεσίας της με τους υπουργούς Μεταφορών Ιβαϊλο Μόσκοβσκι και Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ επιτεύχθηκε συμφωνία να σταματήσουν οι περικοπές στον οργανισμό σιδηροδρόμων. Με βάση την απόφαση που θα υιοθετηθεί από το υπουργικό συμβούλιο, μεταφορά κεφαλαίου 40 εκατομμυρίων λέβα από τον εθνικό προϋπολογισμό στον BDZ θα μετατραπεί σε επιχορήγηση.
  Την περασμένη Δευτέρα, ο BDZ μείωσε τον αριθμό των αμαξοστοιχιών που εκτελούν δρομολόγια σε διάφορα μέρη της χώρας, επειδή η ετήσια επιχορήγηση για τις υπηρεσίες δημόσιων μεταφορών συρρικνώθηκε κατά 40 εκ. λέβα και επειδή ο οργανισμός αποφάσισε ότι δεν έχει επάρκεια τροχαίου υλικού.
 Στο Κάρλοβο μετέβη χθες ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος τόνισε ότι η επιχορήγηση που συμφωνήθηκε θα επιτρέψει στον οργανισμό να ανακαλέσει την απόφαση για περαιτέρω αναστολή δρομολογίων επιβατικών αμαξοστοιχιών, αλλά πρόσθεσε ότι θα ανασταλεί η λειτουργία γραμμών που δεν είναι επικερδείς.
 Τόνισε ακόμη ότι το χρέος του BDZ ανέρχεται σε 550 εκ. λέβα και ότι θα επιδιωχθεί χρηματοδότηση από την ΕΕ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μόσκοβσκι είπε ότι οι απολύσεις είναι αναπόφευκτες, αλλά θα αφορούν ανθρώπους που έχουν φθάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης.
  Οι εργαζόμενοι στον BDZ ανακοίνωσαν ότι θα είναι σε ετοιμότητα για απεργιακές κινητοποιήσεις, έως ότου λάβουν διαβεβαίωση ότι η απόφαση της 12ης Ιανουαρίου για αναστολή σιδηροδρομικών υπηρεσιών ακυρώνεται.

Πηγή: metaforespress.gr