Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Τόκιο: Ο σιδηροδρομικός σταθμός της ιαπωνικής πρωτεύουσας έγινε 100!

Αμαξοστοιχίες, δολοφονίες και μυστικά τούνελ


Η πύλη για την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, ο σιδηροδρομικός σταθμός του Τόκιο, γιόρτασε πρόσφατα τα 100α γενέθλιά του.
Αποτελεί την αφετηρία του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, με τους επισκέπτες αυτής να περνούν από αυτό το ορόσημο τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της διαμονής τους εκεί.
Βρίσκεται στο ιστορικό και πολιτικό κέντρο του Τόκιο και αποτελεί από μόνος του… έναν ξεχωριστό προορισμό μέσα στην πόλη.

Διαβάστε παρακάτω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον αιωνόβιο, πλέον, σιδηροδρομικό σταθμό του Τόκιο, όπως παρουσιάστηκαν σε ένα αφιέρωμα στη στήλη Travel του CNN.


1. Εκτείνεται σε μήκος 304 μέτρων και είναι ο πιο πολυσύχναστος σταθμός της Ιαπωνίας, σε ό,τι έχει να κάνει με τον αριθμό των τρένων (3.000) που περνούν από αυτόν κάθε μέρα και επιβατών (350.000) που εξυπηρετεί. Τα έσοδα του ξεπερνούν αυτά κάθε άλλου σιδηροδρομικού σταθμού της Ιαπωνίας. Διαθέτει 14 γραμμές, συμπεριλαμβανομένης της Tokaido Shinkansen, της πιο «πολυταξιδεμένης» σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων στον κόσμο.
2. Ο σταθμός ανακαινίστηκε το 2012. Το κόστος της ανακαίνισης ανήλθε σε 625 εκατ. δολάρια και ολοκληρώθηκε μέσα σε πέντε χρόνια.
3. Φημολογείται η ύπαρξη ενός υπόγειου δικτύου που διαπερνά το κέντρο του Τόκιο συνδέοντας σημαντικά κυβερνητικά κτίρια. Το παλαιότερο από αυτά λέγεται ότι συνδέεται το σιδηροδρομικό σταθμό του Τόκιο με το κεντρικό Ταχυδρομείο. Πολλοί πιστεύουν ότι ο υπόγειος αυτός λαβύρινθος δημιουργήθηκε ως καταφύγιο.


4. Δολοφονίες, σκάνδαλα, πολιτική… ο σιδηροδρομικός σταθμός του Τόκιο έχει γίνει «μάρτυρας» δύο αποπειρών δολοφονίας γιαπωνέζων πρωθυπουργών. Το 1921 ο Takashi Hara μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από έναν υπερ-συντηρητικό εργαζόμενο του σιδηροδρόμου, ενώ εννιά χρόνια μετά ο Osachi Hamaguchi πυροβολήθηκε. Δεν σκοτώθηκε αμέσως, όμως υπέκυψε στα τραύματά του ένα χρόνο μετά. Στο σταθμό υπάρχουν πλάκες στη μνήμη των δύο πρώην πρωθυπουργών.
5. Το 2012 άνοιξε ξανά το μουσείο του σιδηροδρομικού σταθμού, στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν έργα σύγχρονης τέχνης και διάφορα άλλα εκθέματα που σχετίζονται με τους σιδηροδρόμους, την αρχιτεκτονική και το design. Από το 1988, όταν πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία του, έχουν περάσει από την είσοδο του μουσείου πάνω από 2,3 εκατ. επισκέπτες.

news.gr