Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Θεσσαλονίκη: Στο Mετρό γιορτάζουν και η πόλη αγωνιά για το έργο


Συνεδριάζει το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της Αττικό Μετρό ΑΕ. 
Ανοιχτός για το κοινό σήμερα ο σταθμός του Μετρό στο ΝΣ Σταθμό

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη, το διοικητικό συμβούλιο τηςΑττικό Μετρό Α.Ε., σε ένα χρονικό σημείο ιδιαίτερα κρίσιμο για το Μετρό της πόλης, μετά και την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που μόλις τις προάλλες δικαίωσε την ανάδοχο κοινοπραξία και της αναγνωρίζει το δικαίωμα αποχώρησης από το έργο χωρίς να εκπέσουν οι εγγυητικές του. 

Κι ενώ το έργο, μετά από καθυστερήσεις και κόντρα καθυστερήσεις, βρίσκεται, κατά κοινή ομολογία, στον αέρα, η Αττικό Μετρό οργανώνει τριήμερο «εορτασμό», σήμερα Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή, ανοίγοντας για το κοινό τους σταθμούς στο Ν.Σ.Σταθμό, το Συντριβάνι και την Ανάληψη. Μήπως όλα πηγαίνουν καλά και δεν το έχει η πόλη αντιληφθεί; 

Βεβαίως το γνωρίζουμε ότι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, γιορτάζουν οι εργαζόμενοι στα υπόγεια έργα, αλλά αυτό δεν εξηγεί το πώς διάλεξε η Αττικό Μετρό να απαντήσει στην απόφαση των Διαιτητών και το ενδεχόμενο της αποχώρησης του αναδόχου. 

Βεβαίως και γνωρίζουμε ότι έχει γίνει και γίνεται δουλειά στα εργοτάξια τουΜετρό, αλλά το πρόβλημα που αυτή τη στιγμή υπάρχει είναι μείζον και μάλλον δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για πολλούς πανηγυρισμούς. 

Η ανάδοχη κοινοπραξία, μέχρι και αυτή τη στιγμή τηρεί σιγήν ιχθύος ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις και κόντρα διαβουλεύσεις. Τουλάχιστον ως την ερχόμενη Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να συνάγουμε κάποιο συμπέρασμα ως προς την τελική της πρόθεση αφού μέχρι την ημέρα εκείνη θα πρέπει να υπογράψει τη συμπληρωματική σύμβαση για την αρχαιολογική έρευνα. 

Αν πάει να υπογράψει τότε κανείς θα υποθέσει πως μάλλον θα παραμείνει στο έργο. Και αν είναι να παραμείνει, οπωσδήποτε και θα έχει επιτύχει κάτι ουσιαστικό στα όσα διεκδικεί, τόσο σχετικά με τις οικονομικές απαιτήσεις, όσο και σχετικά με την συμφωνία σε ένα ρεαλιστικό, όπως ζητάει, χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών.

της Άννης Καρολίδου
voria