Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος να αποχωρήσει ο ανάδοχος του μετρό!

Με απόφαση της διαιτησίας

Μένει να φανεί εάν ο εργολάβος θα κάνει πράξη την απειλή του ή αν θα ζητήσει συνολική διαπραγμάτευση για το έργο, με πιο συμφέροντες για τον ίδιο όρουςΥπέρ της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το μετρό Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, στο οποίο έχουν προσφύγει ανάδοχος και Αττικό Μετρό προς εξέταση των εξωσυμβατικών απαιτήσεων του εργολάβου.
Η πρώτη αυτή απόφαση που κατατέθηκε σήμερα στο Βιβλίο Διαιτησιών του Πρωτοδικείου Αθηνών αφορά στο χρονοδιάγραμμα του έργου, καθώς η κοινοπραξία (AIASA: ΑΕΓΕΚ- Impregilo - Ansaldo - Seli – Ansaldobreda) αρνούνταν να αναγνωρίσει την παράταση εργασιών που έδωσε μονομερώς η Αττικό μετρό μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2016.

Ο εργολάβος επικαλέστηκε διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία ο ανάδοχος του έργου μπορεί να διαλύσει τη σύμβαση χωρίς να χάσει τις εγγυητικές επιστολές δύο χρόνια από την ημερομηνία της οριακής προθεσμίας των εργασιών.

Το διαιτητικό δικαστήριο, με οριακή πλειοψηφία, έκρινε υπέρ της Κοινοπραξίας στο συγκεκριμένο ζήτημα και τώρα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και αποχώρησης του εργολάβου τις επόμενες ημέρες. Μένει να φανεί εάν ο εργολάβος θα κάνει πράξη την απειλή του ή αν θα θελήσει, με το ισχυρό χαρτί της θετικής αυτής απόφασης να ζητήσει μια συνολική διαπραγμάτευση για το έργο, με πιο συμφέροντες για τον ίδιο όρους.

Βέβαια, σημειώνεται ότι εκκρεμούν ακόμη αποφάσεις της διαιτησίας οι οποίες αφορούν στις οικονομικές απαιτήσεις της κοινοπραξίας και οι οποίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις μετέπειτα κινήσεις του εργολάβου.

Κύκλοι εμπλεκομένων στο έργο αναφέρουν στο Thestival.gr ότι πλέον «η κοινοπραξία έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι» και χαρακτηρίζουν τη σημερινή εξέλιξη «ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τον εργολάβο, για τις επόμενες θεματικές ενότητες της διαιτησίας». Ωστόσο, εκτιμούν ότι ο πρόθεση του εργολάβου δεν είναι να εγκαταλείψει το έργο, αλλά να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα μπορεί από τη διαιτησία και να συνεχίσει την κατασκευή του πολύπαθου έργου.

Το διαιτητικό δικαστήριο συγκροτήθηκε από την κα Αϊριν – Εβελυν – Μικέλα Μαίρη Σαρπ, Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ως Επιδιαιτητή και τους Κωνσταντίνο Ρόβλια, δικηγόρο, ως διαιτητή και Θωμά Παπαευαγγέλου, Επίτιμο Σύμβουλο Επικρατείας ως διαιτητή.

"Πρώτο Θέμα"