Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Μέρος της ιστορίας της Θεσσαλονίκης σε μία έκδοση

...Στο πλούσιο περιεχόμενο του βιβλίου συγκαταλέγονται πέντε άγνωστοι χάρτες των Ανατολικών Σιδηροδρόμων, της εταιρείας που έφερε το τρένο στη Θεσσαλονίκη το 1872...

Το βιβλίο του Γιάννη Επαμεινώνδα “Θεσσαλονίκη 1863-1873, οι παλαιότερες φωτογραφίες, οι πρώτοι χάρτες της περιοχής σταθμού και λιμανιού” παρουσιάζεται στις 18 του μήνα, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ).
Ο τόμος φέρνει στο φως νέα, άγνωστα τεκμήρια για την ιστορία της πόλης του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα: φωτογραφίες, χάρτες, αναλυτικά σχέδια, υπομνήματα και καρτ ποστάλ, που ανατρέπουν πολλά από όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για την περίοδο, κατά την οποία η Θεσσαλονίκη έμπαινε στη νεωτερική εποχή.
Από τη συλλογή Γιώργου Δέλλιου στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ παρουσιάζεται η γνωστή φωτογραφία του Χέρμπερτ Σέις και μία εντελώς νέα, του Αλφόνς Ρουμπελέν, επίσης του 1873, που βρίσκεται στον αντίποδα της λήψης του Σέις. Η παλαιότερη φωτογραφία της πόλης, το πανόραμα του Γιόσεφ Σέκελι (από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης), τραβηγμένο πριν από 150 χρόνια, δημοσιεύεται εδώ για πρώτη φορά σε τέσσερις μεγάλες αναδιπλούμενες σελίδες συνολικού μήκους ενός μέτρου.
Μία γνωστή ξυλογραφία, δημοσιευμένη αρκετές φορές μέχρι σήμερα, αποδεικνύεται πως χρησιμοποίησε ως πρότυπο τη φωτογραφία του Σέκελι και πρωτοδημοσιεύτηκε σε ένα βιβλίο του 1867, σε μία εποχή όπου ο μόνος τρόπος, για να εκτυπωθεί η φωτογραφία μαζικά, ήταν να μετατραπεί σε χαρακτικό. Σήμερα μία ευτυχής συγκυρία ταυτοποιεί το χαρακτικό αυτό με την παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται τα σημαντικότερα μνημεία που εμφανίζονται στις τρεις φωτογραφίες.
Εξάλλου στο πλούσιο περιεχόμενο του βιβλίου συγκαταλέγονται πέντε άγνωστοι χάρτες των Ανατολικών Σιδηροδρόμων, της εταιρείας που έφερε το τρένο στη Θεσσαλονίκη το 1872, οι οποίοι δημοσιεύονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν την εξέλιξη της περιοχής του παλιού σταθμού έξω από τα δυτικά τείχη και το φρούριο του Βαρδαρίου. Η έκδοση βασίστηκε στην έκθεση “Η παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης”, η οποία παρουσιάστηκε στη Βίλα Καπαντζή από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2014. Ο τόμος περιλαμβάνει μία εισαγωγή της Αλέκας Καραδήμου-Γερόλυμπου. Στη διάρκεια της παρουσίασής της θα μιλήσουν για το βιβλίο οι δύο συγγραφείς. Ο Γιάννης Επαμεινώνδας είναι αρχιτέκτων και από το 2010 διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, ενώ η Αλέκα Γερόλυμπου είναι αρχιτέκτων και πολεοδόμος, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ.

"Μ"