Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ Με φωτογραφικό φακό το παράθυρο ενός τρένου

Ένα ταξίδι με τρένο, όπως συμβαίνει και με τη ζωή, είναι γεμάτο εναλλαγές συναισθημάτων και διαθέσεων. Μελαγχολικά, φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα τοπία που αναδύονται μέσα από την ομίχλη και προκαλούν έντονα συναισθήματα.
Κάθε στιγμή ένα καινούργιο τοπίο εμφανίζεται. Μία καινούργια ιστορία έτοιμη να την αφηγηθεί κάποιος. Κτίρια που στέκουν μοναχικά μέσα στο τοπίο, περιμένοντας την επιβεβαίωση της ύπαρξής τους. Όλα αυτά έρχονται στο επίκεντρο του φωτογραφικού φακού του Μάρκου Δολόπικου στην ατομική έκθεσή του με τίτλο «Εκεί όπου το μεταίσθημα συναντάει το συναίσθημα», η οποία παρουσιάζεται από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 13 Ιανουαρίου στον πολυχώρο εικόνας «Κούνιο». Ο καλλιτέχνης μετατρέπει σε φωτογραφικό φακό το παράθυρο του τρένου κατά τη διάρκεια ταξιδιών στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες. Το κάδρο που ορίζεται από το παράθυρο, καθώς και η ταχύτητα με την οποία κινείται ο συρμός και εναλλάσσονται οι εικόνες παράγουν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Έτσι ο δημιουργός καταφέρνει να τιθασεύσει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά προχωρά και παραπέρα συνδέοντας το μεταίσθημα με το συναίσθημα. Μέσα από αυτό το σμίξιμο εκφράζει αυτά που θέλει, ίσως και αυτά που το κοινό θα ήθελε να δει και δεν προλαβαίνει. Οι φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες, ενεργοποιώντας έτσι τη μνήμη και το συναίσθημα, που επιχρωματίζουν τις φωτογραφίες με το δικό τους χρώμα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 12 του μήνα, στις 8 μ.μ., ενώ την επιμέλειά της έχει ο Τάσος Σχίζας. Τον Ιανουάριο του 2015 θα μεταφερθεί στην Αθήνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

"Μ"