Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Με βιβλιοθήκες θα εξοπλίζονται οι επιβατικές αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Τα βιβλία σφυρίζουν με τα τρένα

Το βιβλίο στο... τρένο θα ανεβάσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προσφέροντας στους επιβάτες του σιδηροδρόμου τη δυνατότητα να ταξιδεύουν, διαβάζοντας βιβλία που θα δανείζονται δωρεάν από τις βιβλιοθήκες, οι οποίες θα στηθούν στις περισσότερες από τις αμαξοστοιχίες που θα διατρέχουν τον βασικό άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη.
Ανάλογα με την απήχηση που θα έχει το πρόγραμμα με τα βιβλία στα τρένα, σχεδιάζεται να επεκταθεί και θα διερευνηθεί και η δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με εκδοτικούς οίκους γι' αυτόν τον σκοπό, ώστε να υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

«Σκεφτήκαμε να δώσουμε έμφαση στις διαφορετικές όψεις ενός ταξιδιού. Αλλωστε θεωρούμε ότι το ταξίδι και μέσα από τις σελίδες ενός καλού βιβλίου είναι μαγικό. Ετσι για τους επιβάτες που διαβάζουν, η διαδρομή θα γίνει πιο ευχάριστη, ενώ θα παρακινηθούν και εκείνοι που ίσως δεν διαβάζουν συστηματικά» εξηγούν τα στελέχη της εταιρείας που εμπνεύστηκαν την ιδέα πριν από λίγο καιρό.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά σε μερικές ημέρες. Στόχος είναι σχεδόν σε όλα τα τρένα της βασικής γραμμής να υπάρχουν περίπου εκατό βιβλία, από τα οποία ο επιβάτης θα μπορεί να διαλέξει ένα για να τον συντροφεύσει στο ταξίδι του και να το επιστρέψει στη θέση του λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του.

Τι γίνεται όμως εάν το βιβλίο που θα επιλέξει κάποιος είναι μεγάλο και δεν προλάβει να το τελειώσει; «Θα είναι μια καλή ευκαιρία για να ξαναμπεί στο τρένο» λένε γελώντας τα ίδια στελέχη.

Ανάλογα με την απήχηση που θα έχει το πρόγραμμα, στη συνέχεια θα επεκταθεί και θα διερευνηθεί και η δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με εκδοτικούς οίκους γι΄αυτό τον σκοπό, ώστε να υπάρχουν περισσότερες επιλογές. Προς το παρόν, πάντως, γίνονται οι απαραίτητες μελέτες και τροποποιήσεις, ώστε πολύ γρήγορα να τοποθετηθούν οι πρώτες βιβλιοθήκες μέσα στα τρένα ακόμα και εντός της εορταστικής περιόδου.

Η ιδέα είναι μάλλον πρωτοποριακή καθώς, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συνολική εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος δεν υπάρχει σε ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους.

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική κίνηση που προγραμματίζει η εταιρεία προκειμένου να κάνει πιο ευχάριστα τα ταξίδια με τον σιδηρόδρομο και να προσελκύσει περισσότερο κόσμο. Εδώ και μήνες εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα μπουν στα τρένα τα πολυμέσα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, οι επιβάτες της διαδρομής Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα μπορούν μέσα από ένα πακέτο ταινιών να επιλέξουν εκείνη που θέλουν να δουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, να ακούσουν μουσική ή να διαβάσουν βιβλία και να παίξουν παιχνίδια μέσα από την κινητή συσκευή τους είτε είναι τηλέφωνο, είτε τάμπλετ, ή λάπτοπ.

Το ζήτημα του κόστους της υπηρεσίας δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά ενδέχεται να παρέχεται δωρεάν στους επιβάτες της Α΄θέσης ή να ανταλλάσσεται μέσω πόντων επιβράβευσης για τους συχνούς επιβάτες του τρένου.

Χωρίς σύνδεση

Ολα αυτά μάλιστα δεν θα απαιτούν σύνδεση στο Διαδίκτυο, καθώς θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησής τους offline. Πρόκειται για μια αντίστοιχη δράση μ΄αυτή που εφαρμόζει ήδη η αεροπορική εταιρεία Lufthansa σε ορισμένες από τις πτήσεις της, στις οποίες ο επιβάτης μπορεί να δει την ταινία της επιλογής του στο προσωπικό του τάμπλετ ή το smartphone του.

Παράλληλα στους στόχους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συγκαταλέγεται και η ύπαρξη ασύρματης σύνδεσης στο Διαδίκτυο (WiFi) μέσα στα τρένα, κάτι για το οποίο ήδη βρίσκονται σε διερευνητικές συνομιλίες με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αλλωστε αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μία νέα πηγή εσόδων για την εταιρεία μέσω των διαφημίσεων, ενώ παράλληλα θα μπορούν να προβάλλονται στους ενδιαφερομένους και πληροφορίες για τα μέρη απ΄ όπου διέρχεται ο σιδηρόδρομος.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: ethnos.gr