Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΕΡΓΟΣΕ: Εντυπωσιακή μείωση στις τιμές απαλλοτριώσεων, 33εκ.ευρώ στα ταμεία του Κράτους

Πέφτουν οι τιμές προς όφελος των έργων, οι ιδιοκτήτες καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να επιστρέψουν χρήματα

Μεγάλη επιτυχία για την ΕΡΓΟΣΕ καθώς κατάφερε να "ρίξει" τις τιμές στις απαλλοτριώσεις που έχουν συντελεστεί στα μεγάλα έργα της Βόρειας Πελοποννήσου και της Φθιώτιδας.
Η συνηθισμένη διαδικασία στις απαλλοτριώσεις είναι να δίδεται το 70% από την ορισμένη τιμή του ακινήτου στον ιδιοκτήτη και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας να αποδίδεται το υπόλοιπο 30%. Η πρακτική όλα αυτά τα χρόνια ήταν να "φουσκώνει" υπερβολικά η τιμή του ακινήτου σε σημείο που ένα χωράφι στη "μέση του πουθενά" να πίάνει τιμή αστικού οικοπέδου.

"Εμείς δε θέλουμε να θιγεί κανείς, ούτε να χάσει χρήματα, θέλουμε το Δημόσιο να πληρώνει αυτό που αξίζει το ακίνητο και σύμφωνα με τις τιμές του σήμερα" λέει στο ypodomes.com για το θέμα o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Κώστας Σπηλιόπουλος.

Με την θετική εξέλιξη για την ΕΡΓΟΣΕ στο θέμα των απαλλοτριώσεων (δηλαδή την πτώση των τιμών των ακινήτων) θα κληθούν οι πρώην ιδιοκτήτες να επιστρέψουν χρήματα στο Δημόσιο καθώς η τελική τιμή του ακινήτου είναι μικρότερη από το 70% που τους είχε δοθεί αρχικά.

Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα αν σκεφτεί κανείς πως χωρίς να είναι τελικό το νούμερο, το ποσό που θα επιστραφεί στο Δημόσιο σήμερα φτάνει τα 33εκ.ευρώ. Τα χρήματα που θα καλεστεί να επιστρέψουν οι κατά περίπτωση ιδιοκτήτες δεν θα τα διεκδικήσει η ΕΡΓΟΣΕ αλλά θα εμφανιστούν στις Δ.Ο.Υ που ανήκει ο κάθε ιδιοκτήτης ως οφειλή προς το Δημόσιο!

"Έχουμε προσπαθήσει πολύ αυτά τα 2 χρόνια να φτάσουμε τις τιμές των απαλλοτριώσεων σε πραγματικά για την εποχή επίπεδα και είναι μία απόδειξη της οικονομίας που συντελλούμε στα έργα που αφορούν την ΕΡΓΟΣΕ" συμπληρώνει ο κος Σπηλιόπουλος.

Στην Ελλάδα συνήθως στο θέμα των απαλλοτριώσεων το 10% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων είναι τα έξοδα για τις απαλλοτριώσεις ακινήτων. Όταν το νούμερο αυξηθεί πάνω από το συγκεκριμένο ποσοστό τότε το "έξτρα" κόστος επιβαρύνει το ΠΔΕ.

Με τις αλλεπάληλες μειώσεις του ΠΔΕ τα τελευταία χρόνια τέτοιες αποφάσεις συμβάλλουν στο να κατευθύνονται τα χρήματα στα έργα και όχι σε πληρωμές ακινήτων, βοηθώντας παράλληλα να μένει σε λογικά επίπεδο το συνολικό κόστος ενός έργου.

Όπως είπε στο ypodomes.com ο Πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλες τέτοιες αποφάσεις, εξυπηρετώντας τον σημαντικότερο σκοπό της εταιρείας, να παράγει βιώσιμα σιδηροδρομικά έργα, στην οικονομία του σήμερα, χωρίς τις υπερβολές του παρελθόντος.

ypodomes.com