Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Σερβία. Δεκάδες συλλήψεις για την δολοφονία 20 επιβατών τρένου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς χαιρέτισε τη σύλληψη 15 υπόπτων για το έγκλημα πολέμου στο Στρπτσι, για συμμετοχή το 1993 στην απαγωγή και στη δολοφονία 20 επιβατών τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Βελιγράδι - Μπαρ.
Δικαιολογημένα όμως αναμένεται συνέχιση τέτοιων ενεργειών και όσον αφορά τα εγκλήματα σε βάρος του σερβικού πληθυσμού σε οποιοδήποτε μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, κάτι που μέχρι τώρα δεν συμβαίνει, είπε ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης.

«Οι εισαγγελικές αρχές θα πρέπει να επιτελέσουν το έργο τους κι αυτό που οι πολίτες της Σερβίας εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες αναμένουν, όπως και οι πολίτες σερβικής εθνικότητας από τον χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι μεγαλύτερη ετοιμότητα, όσον αφορά το ζήτημα της δίωξης υπόπτων για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν σε βάρος του σερβικού πληθυσμού, καθώς φαίνεται ότι αυτό δεν συμβαίνει» ανέφερε ο κ. Σελάκοβιτς.

Στη Σερβία και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη συνελήφθησαν σήμερα 15 ύποπτοι για τη σφαγή στο Στρπτσι.

Την αμαξοστοιχία 671 στη γραμμή Βελιγράδι - Μπαρ στις 27 Φεβρουαρίου του 1993 ακινητοποίησε ομάδα ενόπλων με επικεφαλής τον Μίλαν Λούκιτς και απομάκρυνε από το τρένο 20 επιβάτες: 18 άτομα βοσνιακής καταγωγής, έναν Κροάτη και έναν Αφροασιατικής καταγωγής.

Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν από τις πόλεις Πριέπολιε, Πρίμπογιε, Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα. Το μεγαλύτερης ηλικίας θύμα ήταν 59 ετών και το νεότερο 16 ετών.

Εκείνη την ημέρα εκτελέστηκαν οι Χαλίλ Ζούπτσεβιτς, Σέναντ Τζέτσεβιτς, Εσάντ Καπετάνοβιτς, Ιλιάζ Λιτσίνα, Φεχίμ Μπάκιγια, Ριφάτ Χούσοβιτς, Ισμέτ Μπάπατσιτς, Σέτσο Σόφτιτς, Αντέμ Αλομέροβιτς, Ρασίμ Τσόριτς, Φικρέτ Μέμοβιτς, Φέβζιγια Ζέκοβιτς, Τζαφέρ Τοπούζοβιτς, Μουχεντίν Χάνιτς, Σαφέτ Πρέλιεβιτς, Νιγιαζίμ Κάγιεβιτς, Ζβιέζνταν Ζούλιτσιτς, Γιουσούφ Ραστόντερ και Τόμο Μπούζοβ.

Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί τα λείψανα των Χαλίλ Ζούπτσεβιτς, Ράσιμ Τσόριτς, Γιουσούφ Ραστόντερ στη λίμνη Πέρουτσατς, το 2009 και το 2010.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον Λούκιτς για εγκλήματα σε βάρος Βόσνιων Μουσουλμάνων στο Βίσεγκραντ από το 1992 - 1994.

Το Ανώτατο Δικαστήριο στο Μπιέλο Πόλιε του Μαυροβουνίου καταδίκασε σε 15 χρόνια κάθειρξη τον Νεμπόισα Ρανισάβλιεβιτς από το Ντεσπότοβατς για την απαγωγή των επιβατών του τρένου στο Σρτρπτσι και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την καταδίκη.

Ο Ρανισάβλιεβιτς ήταν μέλος της ένοπλης ομάδας που απήγε τους επιβάτες αλλά δεν επιβεβαιώθηκε η ευθεία συμμετοχή του στο έγκλημα.

Με εντολή των εισαγγελιών εγκλημάτων πολέμου για τη σφαγή στο Στρπτσι στη Σερβία συνελήφθησαν σήμερα πέντε άτομα και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη 10 ύποπτοι.

Μεταξύ άλλων, στη Βοσνία συνελήφθησαν ο διοικητής της ταξιαρχίας επέμβασης του Βίσεγκραντ Μπόμπαν Ίντζιτς, ο αδελφός του καταδικασθέντος από το ICTY Γκόικο Λούκιτς και ο διοικητής της ταξιαρχίας του Βίσεγκραντ Λούκα Ντραγκίτσεβιτς.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν πέντε άτομα, ηλικίας 39 έως 58 ετών ως ύποπτα για διάπραξη εγκλήματος πολέμου εναντίον άμαχου πληθυσμού

Τα θύματα οδηγήθηκαν με στρατιωτικό τρένο στο Βίσεγκραντ και στο κτίριο του δημοτικού σχολείου στο χωριό Πρέλοβο.

Με την απειλή των όπλων, οι πολίτες οδηγήθηκαν στο γυμναστήριο, όπου ξυλοκοπήθηκαν και κακοποιήθηκαν από τους δράστες. Οι ύποπτοι τους πήραν χρήματα, επιταγές και τιμαλφή. Κάποια από τα θύματα διατάχθηκαν να γδυθούν. Στις εγκαταστάσεις του γυμνασίου κρατήθηκαν για δύο ώρες και μετά, με τα χέρια δεμένα με σύρμα, οδηγήθηκαν με φορτηγό στο χωριό Μουσίτσι, λίγα μίλια μακριά. Οι δράστες σταμάτησαν κοντά σε πυρπολημένα σπίτια και προς την κατεύθυνση εκείνη οδηγήθηκαν οι απαχθέντες και ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Οι δράστες, μετά την εκτέλεση, επέστρεψαν στο χωριό Πρέλοβο και μοιράστηκαν τα πολύτιμα αντικείμενα.

Τα σώματα των θυμάτων, την επόμενη μέρα, 28 Φεβρουαρίου, ρίχθηκαν στον ποταμό Δρίνο και οι δράστες έκαψαν τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων στην αυλή του σχολείου.

newsdeast