Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Μετρό Αθήνας: Η Κομισιόν ενέκρινε 186,2 εκ.ευρώ για την επέκταση προς Πειραιά

Στήριξη απο την ΕΕ για το έργο επέκτασης του Αθηναϊκού Μετρό


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια μεγάλη επένδυση ύψους 186,2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στην ελληνική περιφέρεια Αττικής για την φάση Α της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από το σταθμό Αγία Μαρίνα μέχρι το κέντρο του Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο.

Η επέκταση έχει μήκος 7,6 χλμ. και σε αυτήν κατασκευάζονται 6 νέοι σταθμοί του μετρό. Υπολογίζεται πως καθημερινά θα τη χρησιμοποιούν περίπου 70.000 περισσότεροι επιβάτες που θα μπορούν να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο στον Πειραιά διερχόμενοι από το κέντρο της πόλης των Αθηνών με ασφαλέστερο και ταχύτερο τρόπο.

Επίσης, θα συνδέσει τα δυτικά προάστια της Αθήνας, τα οποία σήμερα εξυπηρετούνται μόνο από λεωφορειακές γραμμές, με το δίκτυο του Μετρό και θα συμβάλει στην δημιουργία ενός πιο βιώσιμου συστήματος δημοσίων συγκοινωνιών στην μητροπολιτική περιοχή Αθηνών — Πειραιώς.
Επιπλέον, το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 348 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του και 206 θέσεις εργασίας μόλις το νέο τμήμα του Μετρό αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του 2018.

Η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική κυρία Corina Creţu που υπέγραψε την απόφαση, δήλωσε: «Με χαρά διαπιστώνω ότι τα Περιφερειακά Ταμεία της ΕΕ θα συμβάλουν στην ενίσχυση της περαιτέρω επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας.

Όταν το έργο ολοκληρωθεί, το αεροδρόμιο της Αθήνας, η ελληνική πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας θα συνδεθούν απευθείας μεταξύ τους με βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο. Η ποιότητα ζωής του πληθυσμού θα βελτιωθεί, με ταχύτερες και φιλικές προς το περιβάλλον συνθήκες ταξιδίου. Η περιφέρεια θα καταστεί ακόμη πιο ελκυστική για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις και αυτή η επένδυση θα βοηθήσει στην επαναφορά της Ελλάδας στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης».

Αυτό το έργο προτεραιότητας θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα της περιοχής, προσφέροντας στους πολίτες καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες ταξιδίου.

Η συγκεκριμένη επένδυση προέρχεται από το πρόγραμμα της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ «Αττική» στο πλαίσιο της προτεραιότητας 1 «Ενίσχυση υποδομών προσπελασιμότητας — ενέργειας».Το ΕΤΠΑ θα συμβάλει με χρηματοδότηση ύψους 186,2 εκατ. ευρώ επί συνόλου 293 εκατ. ευρώ.

Ιστορικό
Το σχέδιο διαιρείται σε δύο φάσεις. Η Φάση Α συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο της περιόδου 2007-2013 και αποτελείται κυρίως από προπαρασκευαστικές εργασίες και την αρχική κατασκευή έργων για την επέκταση, την αγορά των αμαξοστοιχιών και την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης. Η Φάση Β του έργου αναμένεται να υλοποιηθεί κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 και θα αφορά την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής.

Τα προηγούμενα στάδια της κατασκευής της γραμμής 3 του Μετρό Αθηνών έχουν ήδη συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Το πρώτο τμήμα της γραμμής (7 σταθμοί και μήκος 7 χλμ.) είχε συγχρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) 1989-1993 και του ΚΠΣ 1994-2000. Στο 3ο ΚΠΣ 2000-2006 συγχρηματοδοτήθηκαν από το ΕΤΠΑ 11,6 χιλιόμετρα, 7 σταθμοί, καθώς και ένα αμαξοστάσιο.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το 2013 δύο επενδύσεις ύψους 21,9 εκατ. ευρώ και 50,1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ) για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό Αθηνών "Αεροδρόμιο-Πειραιάς". Το πρώτο έργο αφορούσε τις ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις και την κατασκευή 2 σταθμών του Μετρό (Χολαργός και Αγία Παρασκευή). Το δεύτερο έργο αφορούσε την κατασκευή σήραγγας μήκους 1,4 χιλιομέτρων (τμήμα Αιγάλεω — Αγία Μαρίνα), δύο σταθμών Μετρό και ενός αμαξοστασίου (Αγία Mαρίνα, Κεραμεικός και αμαξοστάσιο Ελαιώνα).

Πρόκειται για ένα "μεγάλο έργο", δηλαδή έργο του οποίου η συνολική επένδυση (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και, ως εκ τούτου, υπόκειται σε ειδική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τα έργα μικρότερης αξίας εγκρίνονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Η απόφαση συγχρηματοδότησης για το έργο αυτό εμπίπτει στην περίοδο προγραμματισμού 2007-2013.

Στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, στην Ελλάδα έχει διατεθεί συνολική χρηματοδότηση ύψους περίπου 20,42 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2007-2013 και 15,35 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2014-2020.

ypodomes.com