Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Αχαΐα: Tο τμήμα Ψαθόπυργος - Πάτρα φέρνει το νέο τρένο στην πόλη

Ποιες θα είναι οι στάσεις

Το τμήμα του νέου σιδηροδρομικού δικτύου που θα φέρει το... μοντέρνο τρένο από τον Ψαθόπυργο στην πόλη της Πάτρας θα είναι έτοιμο για δημοπράτηση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Το υπό δημοπράτηση τμήμα είναι μήκους περίπου 10,5 χιλιομέτρων, αρχίζει από τα Αραχωβίτικα (Ψαθόπυργος ΧΘ.113), καταλήγοντας στην ευρύτερη περιοχή του Ρίου (Μποζαϊτικα ΧΘ123,5).

Στο έργο όπως αναφέρει το ypodomes περιλαμβάνονται και οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των λοιπών δικτύων, στα σημείθα που θίγονται από τις κατασκευές.

Ξεκινώντας από τα Αραχωβίτικα όπου θα έχουμε την πρώτη ομώνυμη στάση, η νέα σιδηροδρομική γραμμή βυθίζεται μέχρι την περιοχή του Αγίου Βασιλείου με σκεπαστό τμήμα μήκους 650 μέτρων.

Σε αυτό το τμήμα θα δημιουργηθούν 2 ανισόπεδες διαβάσεις μεταξύ ΣΓ και ΠΕΟ ενώ στο σκεπασμένο τμήμα αποκαθίσταται το παράπλευρο και κάθετο οδικό δίκτυο εντός του οικισμού του Αγίου Βασιλείου, όπου λόγω της στενότητα της ζώνης μεταξύ των ιδιοκτησιών δεν δύναται να διέλθει επιφανειακά η διπλή σιδηροδρομική γραμμή.

Στη συνέχεια η νέα γραμμή κινείται επιφανειακά προκειμένου να διέλθει από τα ρέματα Ξυλοκέρας και Σέλεμνου και λίγο μετά τη νέα στάση το Ρίο βυθίζεται σε τμήμα 900 μέτρων (σκεπασμένα τα 500) εντός της πυκνοκατοικημένης περιοχής του Ρίου προκειμένου να αποκατασταθούν ανισόπεδα 3 διαβάσεις. Στη συνέχεια η χάραξη κινείται επιφανειακά μέχρι την περιοχή Μποζαϊτικα όπου και ολοκληρώνεται το παρόν έργο.

Η ταχύτητα που θα μπορούν να αναπτύξουν τα τρένα είναι 120χλμ ανά ώρα. Το κόστος του έργου ανέρχεται 170εκ.ευρώ και φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η ΕΡΓΟΣΕ. Το έργο ανήκει στο ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού άξονα Κόρινθος-Πάτρα. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
-Υποδομές διπλής σιδηροδρομικής γραμμής κανονικού εύρους μήκους 10,5χλμ
-Αποκατάστση όλων των κάθετων και παράπλευρων οδών (περί τους 47 σε αριθμό
-Κατασκευή του συνόλου των απαιτούμενων υδραυλικών έργων
-Κατασκευή πέντα ανισόπεδων διαβάσεων συνολικού μήκους 180 μέτρων περίπου και 4 σιδηροδρομικών γεφυρών συνολικού μήκους 85 μέτρων περίπου
-Κατασκευή 2 cut&cover στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου (650μ) και του Ρίου (500μ)
-Κατασκευή 9,5χλμ περίπου τοίχων αντιστήριξης τόσο εκατέρωθεν της γραμμής όσο και το παράπλευρο και κάθετο οδικό δίκτυο.

Το έργο έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους από το 2008. Η χρηματοδότηση του έργου θα είναι από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές-Περιβάλλον.

Με την ολοκλήρωση του έργου και αργότερα του τελευταίου τμήματος μέχρι το λιμάνι αναμένεται η ραγδαία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του σιδηρόδρομου, στον τομέα των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών.

patrasevents.gr