Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Tο μετρό της Νέας Υόρκης έγινε 110 χρονών

Τα 110α γενέθλια είχε το μετρό της Νέας Υόρκης & το γιόρτασε προσφέροντας σε ντόπιους και επισκέπτες βόλτες με μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα τρένα της ιστορίας του


Τα 110α γενέθλια είχε την περασμένη Δευτέρα το Μητροπολιτικό μετρό της Νέας Υόρκης και το γιόρτασε προσφέροντας σε ντόπιους και επισκέπτες βόλτες με μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα τρένα που διέτρεξαν τις γραμμές του.

Η πρώτη γραμμή του μετρό της πόλης άνοιξε στις 27 Οκτωβρίου του 1904, με 28 σταθμούς. Σήμερα οι σταθμοί έχουν φτάσει στους 468, εκ των οποίων οι περισσότεροι χτίστηκαν μέχρι το 1940. Αν και σπάνια πια φτιάχνονται νέοι σταθμοί, συνεχώς γίνονται έργα επέκτασης και συντήρησης του υπάρχοντος δικτύου.

Το πρώτο τρένο πήγε από το Δημαρχείο προς την 145η οδό και το Μπρόντγουει. Σήμερα, από το μετρό εξυπηρετούνται καθημερινά 5,8 εκατομμύρια επιβάτες – τεράστιος αριθμός, αν σκεφτεί κανείς ότι το δίκτυο ξεκίνησε από μία μόλις γραμμή που δεν έβγαινε έξω από τα στενά όρια του Μανχάταν.

Τα δύο vintage τρένα που έφερε η εταιρεία για την επέτειο είναι το «Low-Voltage», που δούλεψε στη δεκαετία του 1960 και το «Train of Many Colors» - το τρένο των πολλών χρωμάτων – που επίσης κινείτο στο δίκτυο από τη δεκαετία του 1960 μέχρι τις αρχές του 2001.


της Ρένιας Τσιτσιμπίκου
thetoc.gr