Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Γερμανία: Σε διαπραγματεύσεις κάλεσε τους μηχανοδηγούς η Deutsche Bahn

Η εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων της Γερμανίας (Deutsche Bahn) ζήτησε σήμερα από τους απεργούντες μηχανοδηγούς να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς οι πολίτες αντιμετώπισαν μία ακόμη ημέρα ταλαιπωρίας εξαιτίας της τετραήμερης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι μηχανοδηγοί. 
"Μπορούμε πολύ σύντομα να συζητήσουμε σήμερα, αύριο ή το σαββατοκύριακο, αλλά αυτό που δεν βλέπω είναι η πρόθεση για συζήτηση απο την πλευρά του συνδικάτου GDL (του συνδικάτου των μηχανοδηγών)", δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο διευθυντής προσωπικού της Deutsche Bahn Ούλριχ Βέμπερ. 
Οι μηχανοδηγοί των επιβατικών τρένων που ανήκουν στο GDL ξεκίνησαν να απεργούν νωρίς χθες το πρωί και πρόκειται να επιστρέψουν στη δουλειά τους τη Δευτέρα. Η απεργία απειλεί να δημιουργήσει προβλήματα στις εορταστικές εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για το σαββατοκύριακο για την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. 
Οι μηχανοδηγοί των φορτηγών τρένων ξεκίνησαν πρώτοι την απεργία την Τετάρτη. Διαιτητικό δικαστήριο της χώρας απέρριψε αργά χθες το βράδυ το αίτημα της Deutsche Bahn για τερματισμό της απεργίας, της πιο πολυήμερης της τελευταίας 20ετίας. "Πέρασαν εβδομάδες και μήνες και δεν έχει σημειωθεί το παραμικρό ορατό βήμα προσέγγισης και από τις δύο πλευρές, κάτι που συνήθως συμβαίνει στη συλλογική διαδικασία διαπραγμάτευσης", είπε ο Βέμπερ. 
Τα αιτήματα του συνδικάτου GDL αφορούν αύξηση των μισθών, μείωση του ωραρίου απασχόλησης και το δικαίωμα του συνδικάτου να διαπραγματεύεται με την Deutsche Bahn κι εξ ονόματος άλλων κατηγοριών εργαζομένων που είναι μέλη του και όχι μόνο των μηχανοδηγών. Η σύγκρουση ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου κι έχει λάβει πρωτοφανή έκταση και διάρκεια σε μία χώρα που φημίζεται για την υψηλή ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:www.capital.gr