Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΕΡΓΟΣΕ: Υπεραπορρόφηση στα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση

Η αλλοπρόσαλλη Ελληνική γραφειοκρατία

Σπιντάρει η ΕΡΓΟΣΕ και τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά κολλάει σε …γραφειοκρατικό σκόπελο. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Ypodomes.com η ΕΡΓΟΣΕ είναι σε αναμμένα κάρβουνα καθώς ενώ τα έργα δεν δείχνουν να έχουν σημαντικά θέματα υπάρχει πρόβλημα με το όριο πληρωμών.

Μάλιστα για να λύσει το θέμα η ΕΡΓΟΣΕ έστειλε στις αρχές Οκτωβρίου επιστολή προς το Υπουργείο Υποδομών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΟΣΕ αναδεικνύοντας το θέμα καθώς μέσα στο 2014 εγκρίθηκαν πιστώσεις της εταιρείας ύψους 294,2 εκ.ευρώ.

Ωστόσο από αυτό το ποσό υπολείπεται (λιγότερο 2 μήνες από το τέλος της χρονιάς) σημαντικά. Η ΕΡΓΟΣΕ αναφέρει σημαντικά προβλήματα με την ομαλή χρηματοδοτική ροή από το ΠΔΕ της χρονιάς.

Σημειωτέον πως η ΕΡΓΟΣΕ έχει σε υλοποίηση αυτή τη στιγμή έργα με ανεκτέλεστο υπόλοιπο που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ (1.030 για την ακρίβεια) που έχουν ανελαστικές δεσμεύσεις για ολοκλήρωση τους σταδιακά από το 2015 μέχρι το 2017.

Τα έργα της θυγατρικής του ΟΣΕ πάνε τόσο καλά που πολλά από αυτά έχουν ήδη απορροφήσει τα ποσά για ολόκληρο το έτος. Ένα από αυτά τα έργα είναι το υπέρ-απαραίτητο έργο-σκούπα που ολοκληρώνει το τμήμα Τιθορέα-Δομοκός και μαζί ολοκληρώνεται όλος ο άξονας Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το έργο οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν για το έτος τα 86,8εκ.ευρώ και η εγκεκριμένη πίστωση 30,3εκ.ευρώ έχουν ήδη υπερκαλυφθεί.

Έτσι η ΕΡΓΟΣΕ ζητά την αύξηση του ορίου πληρωμών για να συνεχίσουν να τρέχουν τα έργα με καλούς ρυθμούς και να ολοκληρωθούν στην ώρα τους. Άλλωστε δεν είναι πολύς καιρός που εξαγγέλθηκε η ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού άξονα από το Ρίο μέχρι την Θεσσαλονίκη στις αρχές ρου 2017 δηλαδή σε περίπου 2,5 χρόνια.

Τώρα, ενώ στο ΥΠΟΜΕΔΙ υπάρχει σύμπνοια και συμφωνούν με το αίτημα της ΕΡΓΟΣΕ, δεν συμβαίνει το ίδιο με το Υπουργείο Ανάπτυξης που μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει την απαραίτητη έγκριση με αποτέλεσμα η ΕΡΓΟΣΕ όπως μαθαίνει το Ypodomes.com να φοβάται λόγω έλλειψης χρηματοδότησης προσωρινές διακοπές εργασιών στα μεγάλα εργοτάξια η οποία μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει.

Τώρα αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την απάντηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης που έχει εδώ και λίγες μέρες αλλαγή στην κεφαλή του και η απόφαση θα πρέπει να παρθεί από τον νέο Υπουργό κο Κώστα Σκρέκα.

ypodomes.com