Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Περπατούσαν στις ράγες προς τον θάνατο

Πεζοπορία προς τον θάνατο έκαναν χθες δύο μετανάστες, λίγες ώρες μετά την είσοδό τους στο ελληνικό έδαφος από τα περάσματα του Έβρου. Περπατώντας στη σιδηροδρομική γραμμή των συνόρων, για να φτάσουν στο εσωτερικό της χώρας, παρασύρθηκαν από διερχόμενο τρένο και διαμελίστηκαν.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Οι μετανάστες παρασύρθηκαν από την επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Δίκαια - Θεσσαλονίκη στις 5.30 το πρωί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας. Ωστόσο, ο μηχανοδηγός του τρένου, όπως είπε, δεν αντιλήφτηκε τίποτε. “Στην περιοχή είχε πυκνή ομίχλη και σκοτάδι, και δεν κατάλαβα να χτύπησα κάτι”, υποστήριξε στην τροχαία Αλεξανδρούπολης μετά τη σύλληψή του.
Η τραγική ιστορία των δύο μεταναστών αποκαλύφτηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί από άλλον μηχανοδηγό τρένου. Κατά τη διέλευση εμπορικής αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Ορεστιάδα, ο μηχανοδηγός εντόπισε τα διαμελισμένα πτώματα των μεταναστών στο ύψος του 31ου χιλιομέτρου της σιδηροδρομικής οδού. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ύστερα από έρευνα ζητήθηκε να ακινητοποιηθεί για να ελεγχθεί το επιβατικό τρένο που ήταν στο δρόμο για τη Θεσσαλονίκη.
Στον σταθμό της Δράμας αστυνομικοί της τοπικής διεύθυνσης εξέτασαν το τρένο και εντόπισαν ίχνη από την παράσυρση των δύο μεταναστών. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένας εκ των νεκρών ήταν 31 χρόνων, Σύρος, καθώς είχε μαζί του ταξιδιωτικά έγγραφα και εκτιμάται πως και ο δεύτερος ήταν ομοεθνής του. Στη συνέχεια ο μηχανοδηγός συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη, όπου είχε αλλάξει βάρδια και μετά τη σύλληψή του αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ
Πολλοί είναι οι μετανάστες στον Έβρο που κινούνται πεζοί και για να φτάσουν στο εσωτερικό της χώρας επιλέγουν τις ράγες του τρένου. “Έτσι διασφαλίζουν ότι δεν θα χαθούν και θα φτάσουν στον προορισμό τους που είναι η Θεσσαλονίκη ή η Αθήνα”, έλεγαν στη “Μ” αστυνομικοί των συνόρων.
Το τρένο χρησιμοποιούν τελευταία μετανάστες στην προσπάθειά τους να φύγουν από την Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι μία άλλη τραγική ιστορία, που αποκάλυψε η “Μ” πριν από λίγες ημέρες, στην οποία μετανάστης έκανε αυτοσχέδια κατασκευή κάτω από βαγόνι τρένου εμπορικής αμαξοστοιχίας, στην οποία κρύφτηκε για να περάσει τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και να συνεχίσει το ταξίδι του στην Ευρώπη.
Η κατασκευή υποχώρησε και ο μετανάστης έπεσε για να παρασυρθεί στη συνέχεια από το τρένο. Το διαμελισμένο πτώμα του βρήκε στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Ειδομένης διερχόμενος και ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές.