Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Η Ιστορία και η πορεία του ποδοσφαιρικού τμήματος του συλλόγου των σιδηροδρομικών «Θερμαϊκός»


  •   Γράφει ο Στέλιος Αλμπάνης

Ιδρύθηκε το 1926 από πρωτοπόρους σι­δηροδρομικούς 24 τον, αριθμό.
Επικεφαλής και πρόεδρος για 30 χρόνια ο Μαλιαγκούδης Βασίλειος, ο οποίος μαζί με τον τότε προπονητή Α. Σκλαβούνο που ασκούσε και καθήκοντα αντιπροέδρου, απετέλεσαν με τους 9 πρώτους, το πρώτο Δ.Σ. του συλ­λόγου.
Με απόφαση του πρωτοδι­κείου (1522) που εκδόθηκε την 18-7-1925, αναγνωρίσθηκε και επίσημα σωματείο. Ο Θερμαϊ­κός ήταν η πρώτη εργατική ο­μάδα.
Ο Σύλλογος δημιούργησε και Χορωδία, αποτελούμενη από 30 καλλίφωνους νέους, με 1 επικεφαλής τον καλλιτέχνη Στασινό Φρανσουά.
Στο 1ο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης, η ομάδα τερμάτισε στην 4η θέση και το πρώτο γήπεδο, ήταν στο παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου πέρασαν πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, που έρχονταν για εργασία που τους παρείχε ο σύλλογος, από πολλές ομάδες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
Αγωνίσθηκε σε όλες τις κατηγορίες με επιτυχία και το 1959 – 60 μετά από σκληρούς αγώνες πρωταθλημάτων ομίλων επάξια ανεβαίνει στην πρωτοεμφανιζόμενη Α’ Εθνική κατη­γορία, όπου και παρέμεινε δυ­στυχώς για 1 έτος. Είχε υπέ­ροχη ομάδα, αλλά από συμπαραστάτες φίλους και φιλά­θλους, ήταν σχεδόν μόνη και έτσι ήταν αδύνατο να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με το ποδόσφαιρο, το οποίος στις περιόδους από το 1957 και ιδίως την περίοδό 1960-61, ό- . ταν και για πρώτη φορά έγινε στην Ελλάδα η Α· Εθνική, συμ­μετείχε και πολλές φορές ά­φησε άναυδη όλη την επικρά­τεια με τις υπέροχες εμφανί­σεις της. Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν ήταν κατά το πλείστον σιδηροδρομικοί ή έ­γιναν στην πορεία, αφού και πολλοί αξιόλογοι ποδοσφαιρι­στές ερχόντουσαν και για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Ενδεικτικά να αναφέ­ρω: Πατάκας (ΑΕΚ), Τοκμακίδης, Λαζαρίδης Καλαϊτζίδης, Τσιροφίδης (Δόξα Δράμας), Μαρσέλος Ιωάννης (Εθνικός Πειραιά), Αγελλίδης 'Ψωμάς (ΠΑΟΚ), Σαράντης Σάκης (Η­ρακλής),Οφάκογλου - Σαμαρόπουλος – Δημητρακόπόυλος- Πάσχαλίδης - Ξυλάς (ΠΟΞ), Παπαγιαννάκης (Μακεδονι­κός) και πολλοί άλλοι από διά­φορες ομάδες αγωνίστηκαν στον ιστορικό Θερμαϊκό.
Η παραμονή στην Α’ Εθνική ήταν σύντομη και εντυπωσια­κή και ανάμεσα σε μεγαθήρια ομάδων και μεγάλης εμβέλει­ας ποδοσφαιριστών όπως ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΟΛΥΜΠΙΑ­ΚΟΣ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΡΗΣ, ΑΠΟΛΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Ιστορικές νίκες με τον Φω­στήρα (γήπεδο ΑΡΗ 1-0), με Τον Παναιγιάλειο εκτός έδρας 2-3, με 3 γκολ του αειμνήστου Ξυλά. Επίσης νίκες επί του Ε­θνικού, ισοπαλίες εντός και ε­κτός έδρας με τη Δόξα Δρά­μας και 1-1 με Παναθηνάϊκό στο Καυτανζόγλειο, νίκη επί­σης και επί του Ατρομήτου Πει­ραιά (Γήπεδο ΑΡΗ). Σε 30 αγώ­νες στην Α’ Εθνική ο απολογι­σμός νίκες 3, ισοπαλίες 8, ήττες 19.
Το δεύτερο γήπεδό του συλ­λόγου, έγινε και καθιερώθηκε να υπάρχει για πολλά χρόνια, έξω από το εργοστάσιο οχη­μάτων του ΟΣΕ (Μενεμένη - χώμα). Εκεί εκτός από τον σύλλογο (προπονήσεις), αγω­νίστηκαν πολλές ομάδες συν δημοτών συλλόγων (ΑΕΑ) αλ­λά και άλλες γειτονικές ομά­δες, λόγω ελλείψεως γηπέ­δων.
Κάθε Κυριακή γίνονταν πολ­λοί αγώνες ενώ στο Θερμαϊκό υπήρχε πληθώρα έμψυχου υ­λικού. Λειτουργούσαν τρεις ο­μάδες (Μεγάλη - Βήτα - Μι­κροί).
Εκκολαπτόμενα ταλέντα που έπαιζαν και στην μεγάλη ομάδα, οπώς: Εμμανόυηλΐδης - Τσίγκαρης - Αλμπάνης - Αθανασιάδης - Γριμπελάκος - Βενετόπουλος και Βασσάρας Αντώνιος (Ακρόπολη), Ιωαννίδης Εμμανουήλ (ΑΕΑ), 
Μεταγραφή για ομάδες με­γαλύτερης κατηγορίας, μετά την πτώση κατηγορίας της ομάδας (1960-61), πήραν οι Ξυ­λάς (Ηρακλής), Γριμπελάκος (ΑΡΗ), Βενετόπουλος (Απόλ­λων Καλαμαριάς).
Στις ερασιτεχνικές κατηγο­ρίες έπαιξε ωραίο ποδόσφαι­ρο. Πολλά και καλά στοιχεία πήρε από το μεγάλο προπονη­τή τον αείμνηστο Μάρκοβιτς. Ηταν θεωρητικός άριστος. Προπόνησε μεγάλες ομάδες και υπήρξε καθηγητής ποδο­σφαίρου στις Εθνικές ομάδες. Επίσης πολλά έδωσαν οι αεί­μνηστοι Πάγκαλος και Βικελλίδης (ανέβασε την ομάδα στην Α’ κατηγορία).
Ο Θερμαϊκός όπως τον ζήσαμε, λόγω της έλλειψης φι­λάθλων, είχε ένα μεγάλο μειο­νέκτημα. Ως πλεονέκτημα πρέπει να αναφερθεί το οικο­γενειακό δέσιμο των παικτών που κατόρθωσαν να πετύχουν στόχους και να καταξιωθούν πανελληνίως. Χαιρόσουν να α­γωνίζεσαι και να είσαι μέλος αυτού του υπέροχου συλλό­γου. Οι νέοι είχαν την στήριξη των παλαιών, που τους βοη­θούσαν στα πρώτα τους βήμα­τα. Στις προπονήσεις, αγώνες, ταξίδια ημασταν οικογένεια.
Ο αείμνηστος και αγαπητός φροντιστής, Μπάρμπα Φίλιππας, ήταν σαν πατέρας όλων. Μας αγαπούσε και δεν μας χαλού­σε κανένα χατίρι. Φρόντιζε τον ιματισμό και ήταν μάστορας στη συντήρηση των ποδοσφαι­ρικών παπουτσιών.
Διοικητικοί παράγοντες, ό­λοι σιδηροδρομικοί χωρίς με­γάλη πείρα ποδοσφαίρου, ή­ταν όλοι δίπλα στην ομάδα. Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά για να μην αδικήσω κανένα.
Όλοι προσπάθησαν για να δημιουργηθεί αυτός ο «ΥΠΕ­ΡΟΧΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ», το καμά­ρι όχι μόνο των σιδηροδρομι­κών, αλλά και πολλών αγνών φιλάθλων της Ελλάδος.
Σήμερα λυπηρό ο ιστορικός αυτός σύλλογος αγωνίζεται στην Β’ κατηγορία της ΕΠΣΜ και πολύ δύσκολα θα ορθοπο­δήσει. Δεν υπάρχουν όπως κά­ποτε, ζήλος και βοήθεια από ανθρώπους πού έχουν πάθος με το σύλλογο, καθώς και οι­κονομική βοήθεια, το μεγαλύ­τερο κίνητρο επιβίωσης των συλλόγων. Επίσης και λόγω του καταστατικού, στις διοικη­τικές θέσεις, δεν μπορούν να ασχοληθούν άτομα που δεν εί­ναι σιδηροδρομικοί και ως εκ τούτου πρέπει να βρεθούν εκ των έσω άτομα ικανά να τον σηκώσουν.
Η ποδοσφαιρική ομάδα, προ­πονείται και αγωνίζεται στο ι­διόκτητο γήπεδο (χόρτο) που βρίσκεται στην περιοχή των σφαγείων, εδώ και πολλά χρόνια. Οι εγκαταστάσεις χρειάζονται συντήρηση (αποδυτή­ρια - κερκίδες) διότι δεν είναι σε καλή κατάσταση. Χρειάζε­ται η βοήθεια πολλών παραγόντων της διοίκησης, αλλά πα­λαιών βετεράνων ποδοσφαιρι­στών, που πρέπει να κληθούν να βοηθήσουν και ΜΠΟΡΟΥΝ!
Γι’ αυτό και η σημερινή διοίκηση πρέπει σε τακτά διαστή­ματα να καλεί τους βετερά­νους ποδοσφαιριστές, αν και έμειναν λίγοι, σε διάφορες εκ­δηλώσεις και σίγουρα αυτοί θα ανταποκριθούν και θα βοηθήσουν το Σύλλογο, διότι έχουν και την εμπειρία και την γνώση
Ο ΜΓΣ Θερμαϊκός δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις με­γάλες ομάδες, ιδίως της Θεσ­σαλονίκης.
 Ευχόμαστε από καρδιάς να δούμε τον σύλλογο σε αυτό το ζηλευτό επίπεδο, διότι η ιστο­ρία του υπήρξε πολύ μεγάλη και η σημερινή θέση δεν του αρμόζει.

*Ο Στέλιος Αλμπάνης είναι παλαίμαχος ποδο­σφαιριστής, συνταξιούχος σι­δηροδρομικός, μέλος του σω­ματείου «Αναγέννηση» και σήμερα πρόεδρος των βετερά­νων ποδοσφαιριστών Αμπελο­κήπων.

Πηγή: «Ο Συνταξιούχος Σιδηροδρομικός»