Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ελληνορωσικές επαφές για λιμάνια-τρένα

Το έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) διατύπωσε την Παρασκευή το μεσημέρι στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, Maxim Sokolov, σε συνάντηση που είχαν στην ακτή Βασιλειάδη.

Ο Ρώσος αξιωματούχος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ζήτησε να μάθει τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς για τη ρωσική υποψηφιότητα αλλά και λεπτομέρειες για το χρόνο ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων διαδικασιών για να προχωρήσει στην τελική φάση η πώληση του 67,7% της ΟΛΘ ΑΕ.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε το Ρώσο υπουργό ότι η σύμβαση της ΟΛΘ ΑΕ με το ελληνικό Δημόσιο εκ των προαπαιτούμενων για να περάσει στην τελική φάση ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι η ρωσική πλευρά εκπροσωπείται στους σχετικούς διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ από τους ρωσικούς σιδηροδρόμους που συμμετέχουν σε κοινοπρακτικό σχήμα με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Στη συζήτηση των δυο αντρών ανέκυψε και το θέμα της αποκρατικοποίησης των λιμένων Βόλου και Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, διατυπώθηκε και αίτημα της Μόσχας προς τη Αθήνα για στήριξη του Ρώσου υποψηφίου που προτίθεται να διεκδικήσει τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι όταν προσδιοριστεί το πρόσωπο του υποψηφίου θα εξετάσει με σοβαρότητα την υποψηφιότητά του.

Αμφότεροι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν πάντως και στην θέση κατά των περιφερειακών αποφάσεων σε κρίσιμα ρυθμιστικά θέματα, τασσόμενοι παράλληλα υπέρ των διεθνών κανονισμών.

Επιβεβαίωσαν την καλή συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα ναυτιλιακής συνεργασίας. Η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και ο Ρώσος αξιωματούχος προσκάλεσε τον υπουργό να επισκεφτεί τη Ρωσία, πρόσκληση την οποία ο τελευταίος αποδέχτηκε.

Του Η. Μπέλλου
Πηγή:www.capital.gr