Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Ρημάζει ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Φαρσάλων

ΕΙΚΟΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ


Ρημάζει από τη φθορά του χρόνου, τις λεηλασίες και τους βανδαλισμούς, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Φαρσάλων, που βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. περίπου από την πόλη.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν παραβιαστεί, πόρτες και τζάμια είναι σπασμένα, παντού υπάρχουν σκουπίδια, ενώ εκεί καταφεύγουν μετανάστες και περιθωριακά άτομα. Η εικόνα της εγκατάλειψης γεμίζει θλίψη τους κατοίκους της επαρχίας Φαρσάλων που επανειλημμένως έχουν ζητήσει την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία της Σιδηροδρομικής Γραμμής Παλαιοφαρσάλων - Βόλου ή τη συντήρηση και ανακαίνιση των παραμελημένων κτιρίων, ώστε να χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικούς σκοπούς.

Ως γνωστόν μια σημαντική γραμμή, η Καλαμπάκας - Παλαιοφαρσάλων - Βόλου, στο τμήμα της από Παλαιοφάρσαλα προς Βόλο μέσω Φαρσάλων καταργήθηκε το 1998 με απόφαση της τότε διοίκησης του ΟΣΕ παρά τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής Φαρσάλων και όχι μόνο, που επισήμαναν τη χρησιμότητα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Φαρσάλων για τους κατοίκους της επαρχίας που απομονώθηκε συγκοινωνιακά.

Πληροφοριακά πρέπει να αναφερθεί ότι ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Φαρσάλων εξυπηρετούσε ζωτικές ανάγκες της πόλης και της επαρχίας Φαρσάλων, τόσο για τις μετακινήσεις προς άλλες πόλεις όσο και για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Αποτελούσε ζωτικό χώρο για την οικονομία των Φαρσάλων και δίκαια οι κάτοικοι αντέδρασαν τότε και διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της διοίκησης του ΟΣΕ να διακόψει τη λειτουργία του. Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Φαρσάλων, όπως προαναφέρθηκε αποτέλεσε για την πόλη των Φαρσάλων τον κόμβο επικοινωνίας με τις άλλες θεσσαλικές πόλεις, το κέντρο ανεφοδιασμού της αγοράς για πολλές δεκαετίες και ακόμη το μέρος αναψυχής των Φαρσαλινών τόσο κατά την πολεμική όσο και την μεταπολεμική περίοδο.

Το αυτοκίνητο μπήκε στη ζωή των Φαρσαλινών μετά το 1950, ενώ μέχρι τότε και έως την δεκαετία του 1970 οι μεταφορές και οι μετακινήσεις γίνονταν με τον Σιδηρόδρομο. Τα Φάρσαλα είχαν συχνή και σημαντική επικοινωνία κυρίως με τον Βόλο και την Καρδίτσα και λιγότερο με τα Τρίκαλα. Οι έμποροι των Φαρσάλων προμηθεύονταν τα εμπορεύματά τους κυρίως από το Βόλο που είχε τότε αναπτυγμένη βιομηχανία και εμπορικό λιμάνι. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, κίνηση παρουσίαζε ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Φαρσάλων και για την Καλαμπάκα, όταν οι κτηνοτρόφοι μετέφεραν τα κοπάδια τους στα βουνά ή επέστρεφαν στον κάμπο.

Τα γνωστά φορτηγά βαγόνια "Ανδρες 24 - ιπποι 6" ήταν στην πρώτη ζήτηση για τις μεταφορές. Ονομάζονταν έτσι γιατί είχαν γραμμένα απ΄ έξω την χωρητικότητα τους δηλαδή άνδρες 24 σε καιρό επιστράτευσης και άλογα 6 επίσης για μεταφορά σε καιρό πολέμου. Από τα Φάρσαλα αντίστροφα φορτώνονταν πολλά βαγόνια με σιτάρι, γι΄αυτό και σώζονται ακόμη οι αποθήκες της ΕΑΣ Φαρσάλων που είχαν κτιστεί δίπλα στις ράγες των σιδηροτροχιών. Από το 1950 έως το 1955 λειτουργούσε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Φαρσάλων το εργοστάσιο μακαρανοποιΐας που προμήθευε όλη την Ελλάδα μέσω ειδικών αμαξοστοιχειών. Εκτός της μετακίνησης του πληθυσμού και της μεταφοράς εμπορευμάτων σταθμός ήταν και το κέντρο διασκέδασης των Φαρσαλινών, αφού εκεί υπήρχαν πολλά ουζοπωλεία και οινομαγειρεία, ενώ πουλούσαν τον περίφημο φαρσαλινό χαλβά. Από εκεί πέρασαν και κάθισαν ο Γ. Κονδύλης, ο Ν. Πλαστήρας, ο βασιλιάς Γεώργιος, ο Ιωάννης Μεταξάς, ο Καφαντάρης κ.λπ. ενώ λίγο πιο πάνω έγινε και η μάχη του 1897.

Η επικοινωνία μεταξύ Σιδηροδρομικού Σταθμού Φαρσάλων και της πόλης γινόταν στην αρχή με κάρα και αργότερα με ταξί και με ειδικά ναυλωμένα λεωφορεία. Ο Σταθμός μετά το 1975 και με την είσοδο στην κυκλοφορία του αυτοκινήτου έχασε τη ζωτικότητά του, αφού οι περισσότερες μετακινήσεις γίνονταν πλέον με Ι.Χ. πούλμαν και φορτηγά. Το 1998 καταργήθηκε οριστικά μετά από απόφαση της διοίκησης του ΟΣΕ παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της επαρχίας Φαρσάλων.

Εν τω μεταξύ μετά την κατάργηση της γραμμής Παλαιοφαρσάλων - Βόλου μέσω Φαρσάλων πλήθυναν οι φωνές κατοίκων και φορέων από την περιοχή Φαρσάλων αλλά και του Βόλου.

Έγιναν συσκέψεις για την επαναλειτουργία της γραμμής, αλλά και τη δημιουργία μουσειακού σιδηροδρόμου. Κανένα όμως από τα δύο δεν επιτεύχθηκε.

Η δημοτική αρχή Φαρσάλων ήταν θετική όλα αυτά τα χρόνια στην επαναλειτουργία τις σιδηροδρομικής γραμμής ώστε να δοθεί πνοή στην περιοχή, ενώ υπέρμαχος της αναβάθμισης και λειτουργίας της γραμμής και του σταθμού ήταν και ο Φαρσαλινός αρχιτέκτονας κ. Δημ. Γιακοβής που συμμετείχε σε αρκετές συσκέψεις για το θέμα αυτό, με προτάσεις αλλά τελικά λύση δεν βρέθηκε. Στα άμεσα σχέδια της δημοτικής αρχής Φαρσάλων, αφού απ΄ ό,τι δείχνει η επαναλειτουργία της γραμμής δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, είναι η συντήρηση και ανακαίνιση των παραμελημένων κτιριακών εγκαταστάσεων του Σιδηροδρομικού Σταθμού Φαρσάλων, ώστε να χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικούς σταθμούς εάν βέβαια συμφωνήσει σ΄ αυτό η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Του Αχ. Μπακαλέξη
eleftheria.gr