Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Λύθηκε η εμπλοκή με ΟΣΕ πάμε για οριακή λειτουργία σε ένα χρόνο

Το έργο προχωρά και μπαίνει στην τελική του φάση

Στο θετικό είναι και πάλι τα έργα στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου που περιλαμβάνει το τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνακαι τις μεγάλες σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα.


Όπως μαθαίνει το ypodomes.com τα έργα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς ενώ λύθηκαν τα επιμέρους προβλήματα. Ένα πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τον ΟΣΕ και την επαφή με τα έργα στην περιοχή τουΕυαγγελισμού και της Ραψάνης, λύθηκε σε συνεννόηση με την εταιρεία και πλέον το πρόβλημα τείνει να εξαλειφθεί.

Στο νότιο τμήμα των έργων έχει ξεκινήσει και η οδοστρωσία δείχνοντας πόσο προχωρημένα είνια τα έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com η πρόοδος των έργων στο τέλος Οκτωβρίου έφτασε το 82,6%. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως τα μεγάλα έργα στο τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα είναι πολύ προχωρημένα και οι 3 σήραγγες 2, 6 και 3 χιλιομέτρων αντίστοιχα είναι πλήρως διανοιγμένες ενώ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στα ανοιχτά τμήματα.

Επιμέρους προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν στη περιοχή του Κορινού καθώς η προγραμματισμένη καθαίρεση του κόμβου δεν έγινε λόγω σφοδρών αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας. Μετά από αυτό, εξετάζεται σοβαρά πλέον η ενίσχυση του υπάρχοντος κόμβου με συμπληρωματικά έργα, κάτι που βρίσκει σύμφωνους και τους φορείς της περιοχής.

Η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται οριακά στα τέλη του 2015 σε περίπου 13 μήνες από σήμερα. Αν και τεχνικά θεωρείται δύσκολο, ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι η λειτουργία του τμήματος Ευαγγελισμός-Σκοτίνα να κλειδώσει για το τέλος τυ 2015 με συνολική παράδοση. Νωρίτερα είχε εξεταστεί σενάριο νωρίτερηςς παράδοσης του νότιου τμήματος με τις 2 πρώτες σήραγγες αλλά αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας.

Στο σύνολο του ο αυτοκινητόδρομος εκτείνεται από τις Ράχες Φθιώτιδας (στο τέλος του Μαλιακού Κόλπου) μέχρι τοΚλειδί Ημαθίας με μήκος 242χλμ. Με την ολοκλήρωση των έργων η χρονοαπόσταση από την Λάρισα μέχρι τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να είναι συντομότερη κατά τουλάχιστον 20 λεπτά ενώ μαζί με τα έργα στο Μαλιακό που είναι σχεδόν έτοιμα η απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα είναι συντομότερα κατά τουλάχιστον 30 λεπτά.

ypodomes.com