Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Τον Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η κατασκευή της γέφυρας Ζέμουν – Μπόρτσα πάνω από τον Δούναβη

Τον εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγραδίου - Βουδαπέστης, ανακοίνωσε ο Σέρβος υπουργός   Αλεξάνταρ Άντιτς



Στα μέσα του Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η κατασκευή της γέφυρας Ζέμουν - Μπόρτσα πάνω από τον ποταμό Δούναβη. Τη γέφυρα, που κατασκευάζεται από την κινεζική εταιρεία China Road and Bridge Corporation επισκέφθηκε, σήμερα, ο υπουργός Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου της Σερβίας Αλεξάνταρ Άντιτς και κινεζική αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με τον κ. Άντιτς, η γέφυρα θα αποτελέσει και το σημείο "εκκίνησης" άλλων κοινών δραστηριοτήτων των δύο χωρών (Σερβίας και Κίνας) σε τομείς όπως της ενέργειας και των υποδομών.

Ο κ. Άντιτς, ο οποίος είναι και ο εθνικός συντονιστής για τη συνεργασία με την Κίνα, ευχαρίστησε τους Κινέζους και τους Σέρβους εργάτες για την πορεία υλοποίησης του έργου και συμπλήρωσε ότι η γέφυρα θα ολοκληρωθεί πριν από τη Σύνοδο της Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Υπογράμμισε δε, ότι η Σύνοδος είναι πολύ σημαντικό γεγονός για τη Σερβία, καθώς απ' αυτήν αναμένεται να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι σχέσεις συνεργασίας της Σερβίας με την Κίνα και περιφερειακές χώρες.
Στη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την υλοποίηση περιφερειακών έργων σε συνεργασία με την Κίνα, όπως ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγραδίου - Βουδαπέστης, πρόσθεσε ο Σέρβος υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας και Γενικός Γραμματέας της Γραμματείας για τη Συνεργασία της Κίνας με 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης Γουάνγκ Τσάο -που συνοδευόταν από τον πρέσβη της Κίνας στη Σερβία Λι Μαντσάνγκ- ανακοίνωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να επιταχύνει τη συνεργασία (με τη Σερβία) και να αυξήσει τον αριθμό των κοινών έργων υποδομών.

Ο Κινέζος αξιωματούχος τόνισε ότι η γέφυρα πάνω από τον Δούναβη είναι ένα παράδειγμα της καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η κατασκευή της γέφυρας, χρηματοδοτείται κυρίως από δάνειο που χορήγησε η κινέζικη Exim Bank. Η γέφυρα θα έχει μήκος 1482 μέτρα, πλάτος 29 μέτρα και ύψος 22,8 μέτρα. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, η γέφυρα θα διαθέτει έξι λωρίδες κίνησης οχημάτων και διαδρόμους για τη διέλευση πεζών και ποδηλάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ