Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ρωσικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Σε αντίθεση με την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθούν αντιμέτωποι στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με μία και μόνη προσφορά.
Πρόκειται για την προσφορά των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (Rossiyskie Zheleznye Dorogi-RZD) καθώς οι λοιποί ενδιαφερόμενοι, η γαλλική SNCF Participations SAS και η S.C. Grup Feroviar Roman SA (GFR) δείχνουν μηδενικό ενδιαφέρον ή δεν είναι σε θέση να υποβάλουν προσφορά λόγω εσωτερικών προβλημάτων τους.

Η ρωσική πλευρά επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση αυτή και θέτει θέματα, κυρίως σε επικοινωνιακό επίπεδο μέχρι τώρα, προκειμένου να πιέσει για καλύτερους όρους στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το πιο πιθανό είναι ότι η RZD πιέζει για την τελική έκβαση της αποκρατικοποίησης του ΟΛΘ, η οποία μπορεί να επιφέρει σημαντικές συνέργειες στην ίδια, αναλαμβάνοντας την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τα δύο συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν για την αγορά της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας μια νέα πύλη προϊόντων και μια γραμμή μεταφοράς σ’ αυτές, περισσότερο αποδοτική απ’ ό,τι τα λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας.

Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο και το ενδιαφέρον των Ρώσων για τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση υπογραμμίζεται από την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Μεταφορών Μ. Σολόκοφ στην Αθήνα, που πραγματοποιείται την Πέμπτη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ