Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Εργοτάξιο στη «Νομαρχία» για την επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά

Σε τέσσερις από τους πέντε σταθμούς της επέκτασης του μετρό στην Καλαμαριά έχουν δημιουργηθεί εργοτάξια και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η παράδοση της έκτασης στο σταθμό της Αρετσούς και μέρους έκτασης στη Μίκρα.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Η τελευταία εγκατάσταση εργοταξίου στη συμβολή της Μητροπολίτου Κυδωνιών με τη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, στο σταθμό Νομαρχίας, προκάλεσε διαμαρτυρίες από μερικούς περίοικους, που εκφράστηκαν με τηλεφωνήματα στη «Μ». Ο λόγος της αντίδρασης ήταν η κοπή ορισμένων δένδρων (λεύκες), που κρίθηκε αναγκαία για τη διευκόλυνση των εργασιών. Στέλεχος της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» ερωτηθείς από τη «Μ» ανέφερε ότι «υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση για τις εργασίες που γίνονται. Στη θέση των γηρασμένων δέντρων που κόπηκαν θα φυτευτούν νέα, θα γίνει αποκατάσταση. Δεν πρόκειται για έλατα, που θέλουν χρόνια να μεγαλώσουν, αλλά για λεύκες». Για τις ανάγκες του εργοταξίου το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλείσει η Μητροπολίτου Κυδωνιών και να ανοίξει ένας παράλληλος δρόμος για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας των οχημάτων, όσο διαρκεί το έργο.
Στο επόμενο εργοτάξιο της επέκτασης, στο σταθμό Καλαμαριάς, στη συμβολή των οδών Πόντου, Αιγαίου και Μεταμορφώσεως, οι εργασίες για τη μετατόπιση δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας και παραλλαγές δικτύων φορέων τηλεπικοινωνιών προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, όπως δήλωσαν στη «Μ» τεχνικοί του αναδόχου. Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να κλείσει τμήμα της Πόντου. Ο σταθμός Αρετσούς, στη συμβολή των οδών Πόντου και Αγίου Νικολάου, παραμένει σε επίπεδο σχεδίου, καθώς δεν έχει αποδοθεί ακόμη η έκταση στην «Αττικό Μετρό», γιατί αναμένεται απόφαση δικαστηρίου, που θα ορίσει την τιμή μονάδας των απαλλοτριώσεων.
Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η εκσκαφή του σταθμού Νέας Κρήνης, στη συμβολή των οδών Βρυούλων, Κανάρη, Πόντου, που έφτασε στα οκτώ μέτρα και τοποθετούνται πάσσαλοι αντιστήριξης. Τέλος στο σταθμό της Μίκρας, που είναι και ο τερματικός της γραμμής του μετρό προς την Καλαμαριά, απομένει να παραδοθεί στην «Αττικό Μετρό» ένα τμήμα της συνολικής έκτασης, για το οποίο δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Στην υπόλοιπη έκταση γίνονται εργασίες και κατασκευάζεται το φρέαρ, όπου θα μπούνε δύο μετροπόντικες, για να αρχίσουν την κατασκευή των σηράγγων.
Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα της επέκτασης του μετρό στην Καλαμαριά ξεκινά από το σταθμό Πατρικίου της κεντρικής γραμμής, φτάνει μέχρι το σταθμό Μίκρας και έχει μήκος 4,78 χλμ. Η σύμβαση κατασκευής με τον ανάδοχο, που είναι η εταιρεία «Άκτωρ», υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2013 και υπολογίζεται ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2018.