Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Αυστραλία. 3,9 δις για τρένα και τραμ


Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας (αριστερά) στον κεντρικό σταθμό τραίνων της Μελβούρνης Flinders Station

Επένδυση τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων τις δημόσιες συγκοινωνίες για την αγορά καινούργιων τρένων και τραμ εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, Denis Napthine, αν επανεκλεγεί ο Συνασπισμός των συντηρητικών κομμάτων στις πολιτειακές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την αγορά 75 καινούριων τρένων, 75 καινούργιων τραμ τύπου E-class και είκοσι τεσσάρων βαγονιών για τις ανάγκες του επαρχιακού σιδηροδρομικού δικτύου V/Line. Η επένδυση αυτή θα δημιουργήσει 3.500 θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια της προσεχούς τετραετίας.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών, Terry Moulder, διασαφήνισε, ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα θα επεκτείνει το υφιστάμενο δίκτυο τρένων και τραμ.
«Από τον Ιούλιο του 2015 και κατά την επόμενη δεκαετία, θα τίθεται σε κίνηση ένα καινούργιο τρένο το μήνα. Πρόκειται για σημαντική ενίσχυση του συγκοινωνιακού δικτύου και της μεταποιητικής βιομηχανίας» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε, ότι «με τη συνεχή αναβάθμιση του συγκοινωνιακού δικτύου θα εξυπηρετούνται 150.000 περισσότεροι επιβάτες ημερησίως».

Ο εντεταλμένος του Εργατικού Κόμματος για οικονομικά θέματα, Martin Pakula, σχολίασε χθες ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης Napthine είναι «απάτη» και θα προκαλέσει «κυκλοφοριακό χάος» αν δεν συνδυαστεί με την κατάργηση ισόπεδων διαβάσεων των τραίνων.

«Αν αυξηθούν τα δρομολόγια των τραίνων χωρίς να καταργηθούν οι ισόπεδες διαβάσεις και χωρίς να διευρυνθεί το υπόγειο τμήμα των σιδηροδρόμων, θα προκαλείται συνεχής συμφόρηση των τραίνων στο κέντρο της πόλης» σχολίασε και παρέπεμψε στις απραγματοποίητες υποσχέσεις που είχε δώσει ο Συνασπισμός το 2010. 
Το κόστος των εξαγγελιών της κυβέρνησης Napthine είναι διπλάσιο του κόστους των εξαγγελιών του Συνασπισμού στις εκλογές του 2010. Ο Ted Baillieu είχε υποσχεθεί, τότε, την αγορά 40 νέων συρμών έξι βαγονιών κόστους 1,4 δις δολαρίων.

Μέχρι σήμερα μόνον πετά από τα υπεσχημένα τραίνα έχουν δοθεί σε χρήση, πέντε πρόκειται να δοθούν σύντομα, ενώ 25 έχουν παγιδευτεί στη διαμάχη ιδιωτών και της πολιτείας για την αναβάθμιση της γραμμής τραίνου Cranbourne-Pakenham.
Η κατασκευή των νέων συρμών στο Ballarat επιτυγχάνει και τον οικονομικό στόχο της κυβέρνησης να ενισχύσει τη βιομηχανία κατασκευής τραίνων Ballarat's Alstom που εδρεύει στο Ballarat.

Ο Βιομηχανικός Σύνδεσμος Αυστραλίας καλωσόρισε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Napthine. O διευθυντής του Συνδέσμου, Tim Piper, σχολίασε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταποιητική βιομηχανία.

neoskosmos.com