Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Σερβία: Διευθυντές ζημίωσαν κατά 20 εκατ. ευρώ τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων

Εσωτερικός έλεγχος στον οργανισμό Σιδηροδρόμων Σερβίας «Zeleznice Srbije» αποκάλυψε την παράνομη δράση οργανωμένης ομάδας και διάφορες απάτες που ζημίωσαν την κρατική επιχείρηση κατά 20 εκ. ευρώ.
Στις υποθέσεις εμπλέκονται διευθυντές του οργανισμού, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν υποψήφιοι και για τη θέση του γενικού διευθυντή.

Μόνον τα προηγούμενα χρόνια, ο εσωτερικός έλεγχος οδήγησε στην άσκηση 21 ποινικών διώξεων για απάτες που διαπράχθηκαν την περίοδο 2009 - 2013. Μία από τις περιπτώσεις υπεξαίρεσης, ήταν η κλοπή επτά εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου αξίας 10 εκ. ευρώ σε μόνο έναν μόνο σταθμό ανεφοδιασμού, στο Νόβι Σαντ.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο διευθυντής του Τομέα Ελέγχου του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Σερβίας, Βλάντιμιρ Τεοφίλοβιτς, σημειώνοντας ότι με την υπόθεση ασχολείται η εισαγγελία για το οργανωμένο έγκλημα.

Ο διευθυντής του Τομέα Ελέγχου του κρατικού οργανισμού είπε ότι ορισμένα ΜΜΕ προσπαθούν να τον δυσφημίσουν για τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα και τον κατηγορούν για δήθεν υπερβολικές δαπάνες πόρων του οργανισμού.

Ο κ. Τεοφίλοβιτς υποστήριξε ότι πίσω από τις κατηγορίες βρίσκονται επικεφαλής συνδικαλιστικών οργανώσεων και διευθυντές που αντικαταστάθηκαν πρόσφατα.

Για όλα έχει ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο και ο εσωτερικός έλεγχος ερευνά όλους τους σταθμούς ανεφοδιασμού στη Σερβία, επειδή υπάρχουν υποψίες ότι στις κλοπές δραστηριοποιείται «καλά οργανωμένη ομάδα ανθρώπων» που είναι δύσκολο να εντοπιστεί στο δυσκίνητο σύστημα του Οργανισμού Σερβικών Σιδηροδρόμων.

«Είναι ένα σύστημα που χτίστηκε επί χρόνια, επί δεκαετίες και όταν υπάρχει μία τόσο μεγάλη ομάδα ανθρώπων που λειτουργεί εξαιρετικά καλά και συνδέεται με κοινό συμφέρον, τότε δύσκολα διαλύεται» υπογράμμισε ο κ. Τεοφίλοβιτς.
Εκλάπησαν και υλικά που είχαν πληρωθεί με χρήματα του ρωσικού δανείου και το θέμα αυτό πρόσφατα συζητήθηκε με εκπρόσωπους των Ρωσικών Σιδηροδρόμων υπεύθυνους για την ασφάλεια.

«Είχαμε συνάντηση με τον αρχηγό της σερβικής αστυνομίας και εκπροσώπους των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, οι οποίοι λόγω κλοπής υλικών, τα οποία έπρεπε να προμηθευτούμε ξανά, ήρθαν από τη Μόσχα και υπήρξε συμφωνία» είπε ο κ. Τεοφίλοβιτς, σημειώνοντας ότι οι Ρώσοι είναι ικανοποιημένοι από την αντίδραση του οργανισμού και της σερβικής αστυνομίας και ότι ο ίδιος όσο είναι επικεφαλής του τομέα εσωτερικού ελέγχου δεν θα κάνει κανένα συμβιβασμό.

tanea.gr