Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Logistics

Την ανάγκη στην επικαιροποίησή του ο νόμος για τα Logistcs να είναι πιο τολμηρός, καινοτόμος, αλλά και πιο άμεσα συνδεδεμένος με τις μεταφορές, υπογράμμισε ο καθηγητής πανεπιστημίου Αιγαίου, Σεραφείμ Κάπρος, μέλος της μόνιμης επιτροπής Logistics του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προσθέτοντας ωστόσο ότι "είναι άλμα για τη χώρα μας το γεγονός ότι υπάρχει καν ένας τέτοιος νόμος".


Μιλώντας από το βήμα του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Logistics στη Θεσσαλονίκη,που ολοκληρώνεται σήμερα, ο κ. Κάπρος σημείωσε ότι ο νόμος που θεσπίστηκε δεν "έσπασε αυγά", αλλά όπως τόνισε είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε θεσμικά και έγινε ο ορισμός της εφοδιαστικής.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η μεγάλη διαφορά τιμών ενός προϊόντος από τον παραγωγό στο ράφι οφείλεται εκτός της αισχροκέρδειας και των μεσαζόντων και σε κακοοργανωμένες εφοδιαστικές αλυσίδες και συμπλήρωσε ότι τα Logistics, που δεν είναι πλέον μόνο υπόθεση των ιδιωτών, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στον περιορισμό ή ακόμα και απάλειψη των εξωτερικών αρνητικών επιπτώσεων, όπως είναι το κόστος.

Από την πλευρά του ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Ευάγγελος Σαμπράκος, ξεκίνησε την εισήγησή του ρωτώντας κατά πόσο ικανοποιημένοι είμαστε με την εφαρμογή των Logistics στη χώρα μας και σημείωσε ότι "ενώ συντελούνται στον κλάδο σημαντικές αλλαγές στην Ελλάδα η κρατική δραστηριότητα βαίνει ολοένα και μειούμενη". Υπενθύμισε στο πλαίσιο αυτό ότι "τη δεκαετία του 1980 η απόσταση Παρίσι-Λιόν γινόταν μόλις σε δύο ώρες με το τρένο, ενώ η αντίστοιχη στη χώρα μας, Θεσσαλονίκη-Αθήνα, εκτελείται ακόμα και σήμερα σε περισσότερο απο τέσσερις ώρες".

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι επενδύσεις που γίνονται στην ελληνική ναυτιλία είναι ιδιωτικές, ενώ το συνάλλαγμα που εισρέει στη χώρα μας από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Τονίζοντας δε το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει από τον πιο νέο "ηλικιακά" στόλο, σημείωσε ότι αυτό σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση της χώρα μας δεν φτάνουν απο μόνα τους για να προσελκύσουμε "πελάτες".

Επισήμανε ότι στα λιμάνια Αιγύπτου, Μάλτας, Κύπρου και Ιταλίας γίνονται σημαντικές επενδύσεις που αυξάνουν τον ανταγωνισμό και απειλούν την ύπαρξη των δικών μας. Παράλληλα είπε ότι τα ναυπηγεία πρέπει να ανοίξουν και πάλι, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να προωθηθούν οι συνδυασμένες μεταφορές και οι πολιτικές εκείνες, που σε επίπεδο ΕΕ, να ευνοούν τις ναυτιλιακές μικρές αποστάσεις, όπως και να βελτιωθεί η ναυτιλιακή εκπαίδευση στη χώρα μας και να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές.

Απο την πλευρά του ο καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Δημήτρης Τσαμπούλας, χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νόμο για τα Logistics, τονίζοντας ότι "δεν γίνεται να βρουν εφαρμογή νόμοι που θεσπίζονται στο πόδι" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα εφαρμοστεί ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:www.capital.gr