Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Υπογράφτηκε στρατηγική συμφωνία (ΜOU) ρωσικών και κινεζικών σιδηροδρόμων

Στηρίζουν πολλά στον σιδηρόδρομο και το δείχνουν. Οι ρωσικοί και κινεζικοί σιδηρόδρομοι, υπό την αρωγή των κρατών τους, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MOU), σχετικά με τη δημιουργία ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει τις δυο χώρες.
Στόχος του μνημονίου αποτελεί η ανάπτυξη ενός ευρασιατικού δικτύου υψηλής ταχύτητας, από τη Μόσχα έως το Πεκίνο, με προτεραιότητα, σε πρώτη φάση, της σύνδεσης της Μόσχας με το Καζάν.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, η Κίνα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο σχέδιο, μέσω ΣΔΙΤ, παρέχοντας ακόμη τροχαίο υλικό, χρηματοδοτικά εργαλεία και εξοπλισμό, αλλά στην περίπτωση που οι δυο χώρες εμμείνουν στην επέκταση του δικτύου έως το Πεκίνο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της RZD Vladimir Yakunin δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί μια κοινοπραξία για υπηρεσίες τρένων υψηλής ταχύτητας.
Το συνολικό κόστος του τμήματος Μόσχας - Καζάν εκτιμάται σε 25 δισ. δολάρια. Ο, 770 χιλιομέτρων μήκους, σιδηρόδρομος θα μειώσει το χρόνο ταξιδιού μεταξύ Μόσχας και Καζάν από 11,5 ώρες, σε 3,5 ώρες.
Το έργο εκτιμάται ότι θα είναι το πρώτο μέρος των 7.000 χιλιομέτρων Μόσχας – Πεκίνου,που θα συνδέει τη Ρωσία, το Καζακστάν και την Κίνα.

Β. Βεγιάζη 
metaforepress