Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Θριάσιο: Έρχεται ελληνική πρόταση - αντίβαρο στην Cosco

Να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στο νέο εμπορευματικό κέντρο ιδιωτών στο Θριάσιο Πεδίο θέλουν οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου των logistics που συνασπίζονται για να αντιμετωπίσουν την επέλαση της Cosco. Η κατάτμηση της έκτασης θεωρείται προτιμότερη λύση από την αγορά.

Στη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι ελληνικές εταιρείες logistics, με στόχο να αποτελέσουν το αντίπαλον δέος στον κινεζικό γίγαντα της Cosco, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για το εμπορευματικό κέντρο ιδιωτών στο Θριάσιο Πεδίο.

Μπροστά στον φόβο να βρεθούν εκτός διαδικασίας, σε περίπτωση που η Cosco θελήσει να αποκτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της έκτασης για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της δραστηριότητάς της, οι ελληνικές εταιρείες έχουν πάρει ζεστά το θέμα της συνεργασίας, ώστε να δημιουργήσουν ένα ισχυρό σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον υπό κατάρτιση στρατηγικό συνασπισμό ηγετικό ρόλο έχει η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, η πρώην Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ +1,36%, η οποία είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της κατά την προκαταρκτική διαδικασία του διαγωνισμού που προχωρά η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Να σημειωθεί ότι μη δεσμευτικές προτάσεις στη διαδικασία έχουν υποβάλει, εκτός από την Grivalia Properties και την Cosco, οι Goldair, Foodlink, Sarmed, MedLog και Redeplan.

Σε τελικό στάδιο οι επαφές

Πηγές που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της ΓΑΙΟΑΣΕ να φέρει ένα επιτυχές αποτέλεσμα στην προσπάθεια για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου ιδιωτών στην έκταση του ΟΣΕ στο Θριάσιο σημειώνουν ότι όλες οι εταιρείες που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον, πλην της Cosco, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για κοινή κάθοδο. Όπως επισημαίνεται, η συμφωνία έχει δρομολογηθεί και εκείνο που απομένει, ώστε το συνεργατικό σχήμα να πάρει σάρκα και οστά, είναι να προχωρήσει ο διαγωνισμός στο επόμενο στάδιο για να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Αυτό το διάστημα η ΓΑΙΑΟΣΕ ολοκληρώνει τις επαφές της με τους ενδιαφερόμενους, ώστε να καταλήξει στο τελικό μοντέλο αξιοποίησης της έκτασης. Θα ακολουθήσει η αναζήτηση διεθνούς συμβούλου ώστε να προχωρήσει η τελική προκήρυξη. Θεωρείται, όμως, δύσκολο αυτό να γίνει ως το τέλος του έτους, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο.
Σίγουρη η Cosco

Σίγουρη θεωρείται η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από την κινεζική Cosco, η οποία φέρεται να επιθυμεί να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο από την έκταση των περίπου 600 στρεμμάτων που αφορά το σχέδιο.

Η κινεζική εταιρεία έχει τις δυνατότητες, εφόσον κρίνει ότι αυτό εξυπηρετεί τις ανάγκες της, να κατεβάσει προσφορά ακόμη και για το σύνολο της έκτασης. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου επιθυμητό για τις ελληνικές εταιρείες οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια δυνατή ελληνική συμμετοχή.

Δυνατότητα επιλογής

Το βέβαιο είναι ότι ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου αυτήν τη φορά έχειπερισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από κάθε προηγούμενο εγχείρημα. Βασικό σημείο στο οποίο στηρίζεται η αισιοδοξία της ΓΑΙΑΟΣΕ αλλά και των ενδιαφερομένων είναι ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών προτάσεων που έχει θέσει στη διάθεσή τους η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Για την αξιοποίηση της έκτασης μπορούν να επιλεγούν οι εξής λύσεις:

-Παραχώρηση για 30 χρόνια της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του συνόλου των εκτάσεων και εγκαταστάσεων, μέσω σύμβασης που θα περιλαμβάνει την έκταση ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ 588 στρεμμάτων (εμπορευματικό κέντρο) και τον σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης εμπορευμάτων του ΟΣΕ, έναντι τιμήματος.

-Παραχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης αφενός του εμπορευματικού κέντρου και αφετέρου του σταθμού διαλογής και μεταφόρτωσης εμπορευμάτων, μέσω δύο διακριτών συμβάσεων.

-Παραχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των δύο τμημάτων, μέσω πολλών διακριτών συμβάσεων. Ο σχεδιασμός κάνει λόγο για κατάτμηση της έκτασης που προορίζεται για εμπορευματικό κέντρο σε 3-5 διακριτά τμήματα και, έναντι ανταλλάγματος, μακροχρόνια παραχώρηση (άνω των 30 ετών) της διαχείρισης και εκμετάλλευσης (που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, διαχείριση και εκμετάλλευση) εκάστου τμήματος σε διαφορετικό ιδιώτη επενδυτή.

Η διάθεση κάθε διακριτού τμήματος στην αγορά θα γίνεται προοδευτικά, ανάλογα με τη ζήτηση. Ο γενικός σχεδιασμός των επιμέρους τμημάτων θα γίνει από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, με τρόπο που θα επιτρέπει τη βιώσιμη αυτόνομη λειτουργία και διαχείρισή τους. Κάθε επιμέρους παραχωρησιούχος θα χρηματοδοτήσει και θα κατασκευάσει τις κοινόχρηστες προσβάσεις και υποδομές που του αναλογούν, με βάση τον γενικό σχεδιασμό της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Η τρίτη λύση, δηλαδή της κατάτμησης της έκτασης, φαίνεται ότι είναι αυτή που συγκεντρώσει την προτίμηση των ενδιαφερόμενων επενδυτών, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους.

Μάρω Τσαντήλα
euro2dey