Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Πιέσεις από τις Ευρωπαϊκές ενώσεις σιδηροδρόμου για δράση

Οι τρεις ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές ενώσεις ζητούν από τους  υπουργούς Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν αποφασιστική δράση για την τέταρτη δέσμη για τους σιδηροδρόμους και τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού κατά την συνάντηση τους στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανιών Rail (UNIFE),  η Κοινότητα των Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων και Εταιρείες Υποδομών (CER) ανησυχούν για την έλλειψη προόδου όσον αφορά την έγκριση του τεχνικού πυλώνα της τέταρτης δέσμης για τους σιδηροδρόμους,  στην οποία  δεν υπάρχει ακόμη ευρεία συναίνεση.
Ο τεχνικός  πυλώνας έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό της πιστοποίησης των σιδηροδρομικών οχημάτων, η οποία σήμερα μπορεί να κάνει μήνες η και χρόνια για να αποκτηθεί. Επίσης να δρομολογηθεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό τη βελτίωση της ελεύθερης κυκλοφορίας των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών στο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο και να δημιουργήσει μια πιο ανταγωνιστική και δίκαιη αγορά, κάτι το οποίο ζητά και  η Ευρωπαϊκή Ένωση Σιδηροδρομικών Εμπορευματικών Μεταφορών (ERFA) .

"Είναι καιρός  όλα τα όργανα της Ε.Ε  να αφιερώσουν  όλα τα διαθέσιμα μέσα και να ανοίξουν συζητήσεις τριμερούς διαλόγου αμέσως," λέει ο Libor Lochman, εκτελεστικός διευθυντής της CER. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο!"