Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Η μεγάλη «μάχη» για τις αποκρατικοποιήσεις


«Αγώνα δρόμου» για να επανεκκινήσει το φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ξεκινά η κυβέρνηση, καθώς χρειάζεται πάση θυσία τα έσοδα.

Το θέμα εξετάστηκε στην πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και στην οποία εκτός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου μετέφερε στο Μαξίμου την γκρίνια των δανειστών για τις χαμηλές επιδόσεις του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο αδυνατεί να καλύψει ακόμη και τον αναθεωρημένο – προς τα κάτω – στόχο των εσόδων που προβλέπει το μνημόνιο για το 2014. Αξίζει να σημειωθεί πως ο στόχος αυτός έχει ήδη κατέλθει στα 1,5 δισ. ευρώ, από 3,5 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός, ενώ για το 2015 ο πήχης έχει τοποθετηθεί στα 2,3 δισ. ευρώ.

Από τον Αύγουστο του 2011 - όταν και ξεκίνησε η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ - μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2014 τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, όταν η αρχική συμφωνία με την τρόικα προέβλεπε εισπράξεις 15 δισ. ευρώ.

Tην Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την τρόικα η οποία επανήλθε δριμύτερη και υπενθυμίζει πως μέχρι το 2016, δηλαδή την επόμενη διετία, το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να συγκεντρώσει περί τα 10 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν, η νέα διοίκηση του Ταμείου, υπό τους κ. Μανώλη Κονδύλη και Πασχάλη Μπουχώρη, από την ημέρα που διορίστηκε ασχολείται κυρίως με την αναβολή διαγωνισμών, δώδεκα εκ των οποίων σέρνονται από μήνα σε μήνα. Αλλά και στην κυβέρνηση δεν υπήρξε τους τελευταίους μήνες σπουδή για την πρόοδο των διαγωνισμών αρκετοί από τους οποίους έχουν κολλήσει εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων, δικαστικών παρεμβάσεων και της προσπάθειας τήρησης πολιτικών ισορροπιών.

Το μοναδικό «φως» για σοβαρή άντληση εσόδων από το ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα παραμένουν ο ΟΛΠ και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Όμως, ο φιλικός διακανονισμός του ΟΛΠ με την κινεζική Cosco πρέπει να περάσει από τη Βουλή εν μέσω του σημερινού δύσκολου πολιτικού κλίματος.

Το πρόβλημα του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι οι συνεχείς αστοχίες με τα έσοδα, αλλά το γεγονός πως απουσιάζει το επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμα και από περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται «φιλέτα».

Με δεδομένο πως επί τρία χρόνια το ΤΑΙΠΕΔ συγκέντρωσε μόλις 3 δισ. ευρώ, με το 1,5 δισ. ευρώ να προέρχεται από τον ΟΠΑΠ (πώληση ποσοστού δημοσίου, παραχώρηση άδειας για «φρουτάκια», επέκταση άδειας, κ.λπ.) ο στόχος δεν φαίνεται εφικτός. Πολλοί θυμούνται και τις δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Τ. Αθανασόπουλου που είχε υποστηρίξει στη Βουλή (το 2011) πως από το 2014 και μετά το Ταμείο θα ασχολείται μόνο με πωλήσεις ακινήτων γιατί θα έχουν πωληθεί όλοι οι κρατικοί οργανισμοί όπου συμμετέχει! Από τότε μέχρι σήμερα προχώρησαν ελάχιστοι διαγωνισμοί, ενώ όσοι ολοκληρώθηκαν είχαν έναν και μοναδικό υποψήφιο επενδυτή.

Ακόμα και αν επιλεγούν πλειοδότες στους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως η πώληση των ΟΛΠ και ΟΛΘ , η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων κ.λπ., τα χρήματα δεν πρόκειται να μπουν στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως δείγμα της «επιτάχυνσης» είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ και η ανακοίνωση των επενδυτών που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τον ΟΛΘ , στα τέλη Νοεμβρίου. Πάντως, κρίσιμοι διαγωνισμοί, όπως του Ελληνικού, σκοντάφτουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο εξαιτίας άστοχων κινήσεων από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ (π.χ. αλλαγή όρων της προκήρυξης κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού). Άλλοι διαγωνισμοί, όπως αυτός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οδεύεουν προς επαναπροκήρυξη λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος. Οι Γάλλοι και οι Ρουμάνοι που είχαν εμφανιστεί αρχικώς είναι άφαντοι, ενώ οι Ρώσοι της RZD επικαλούνται αμερικανικές πιέσεις προς τη χώρα (πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της RZD Βλαντιμίρ Γιακούνιν) και θέτουν προαπαιτούμενα που δύσκολα θα γίνουν δεκτά. Όσο για τον διαγωνισμό για την εταιρεία του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO), ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσης μεταξύ του οργανισμού και της υπό πώληση θυγατρικής. Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση για το μοντέλο συντήρησης της σιδηροδρομικής υποδομής, το οποίο θεωρείται κρίσιμο για τους επενδυτές.

Οι αναβολές που γίνονται το τελευταίο διάστημα συνδέονται και με το γεγονός ότι σε πολλούς διαγωνισμούς, ακόμα και «φιλέτων», ουδείς εμφανίζεται γιατί υπάρχει ασάφεια στο νομικό καθεστώς του ακινήτου, πολεοδομικές εκκρεμότητες κ.λπ. Τέλος, αρκετοί διαγωνισμοί παγώνουν γιατί υπάρχει ο φόβος του μοναδικού υποψηφίου και του χαμηλού τιμήματος, ενώ υπάρχουν και κραυγαλέες περιπτώσεις αδιαφορίας από την πλευρά των κρατικών υπηρεσιών όπως συμβαίνει με τα ακίνητα.

sofokleous10.gr