Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Μέτωπο» Καρδίτσας- Τρικάλων για την ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας

Το θέμα της ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα και ευρύτερα την προοπτική του σιδηροδρόμου στην Δυτική Θεσσαλία, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι Δήμαρχοι Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος και Τρικκαίων κ. Δημ. Παπαστεργίου με την Διοίκηση του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καρδίτσας.

Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, η ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ, κατά τη φάση υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση έργων από Προγράμματα της 5ης Προγραμματικής Περιόδου, πρότεινε την ένταξη του έργου της εγκατάστασης σηματοδότησης, ETCS και ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα.

Στόχος είναι ο πλήρης εκσυγχρονισμός της εν λόγω γραμμής και, κατ' επέκταση, η εξυπηρέτηση των μετακινήσεων επιβατών και εμπορευμάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας από και προς το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο, αυξάνοντας τη χωρητικότητα της γραμμής, καθώς και τον συντελεστή ασφαλείας κυκλοφορίας.

Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, που συζητήθηκε ήδη από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων, αλλά δεν έχει ακόμα σταλεί στο Δήμο Καρδίτσας για αντίστοιχη συζήτηση.

Οι θέσεις των δύο Δημάρχων ταυτίζονται πλήρως στην ανάγκη συντονισμού της δράσης και ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών από τους δύο Δήμους και ευρύτερα τους φορείς της Δυτ. Θεσσαλίας, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης των σχετικών μελετών, να επιτευχθεί η ένταξη του έργου στην νέα προγραμματική περίοδο και να δημοπρατηθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς τα οφέλη από την υλοποίησή του για την περιοχή μας θα είναι πολλαπλά , οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά.

Παράλληλα συμφωνήθηκε οτι θα πρέπει να δοθεί έμφαση πέρα από τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του δικτύου και στην ενίσχυση των δρομολογίων, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες του επιβατικού κοινού.

eleftheria.gr