Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Θρίαμβος κατά... λάθος

Πανηγυρίζει ο ΟΣΕ διότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη εταιρίας συμβούλων, αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ελληνικές επιχειρήσεις, ιδρυθείς -τάχα- το 1884.
Βεβαια,πρόκειται περί λάθους. Το 1884 ιδρύθηκαν οι Σιδηρόδρομοι Πειραιώς- Αθηνών- Πελοποννήσου, γνωστοί ως ΣΠΑΠ, που αποτέλεσαν παραχωρησιουχο, ιδιωτική επιχείρηση που κρατικοποιηθηκε μισό αιώνα αργότερα και τέθηκε υπό τον έλεγχο των Σιδηροδρόμων του Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ) μεταπολεμικά.
Αντίθετα, πρόγονος του ΟΣΕ μπορεί να θεωρηθεί η εταιρία ΣΕΚ, που ιδρύθηκε το 1920 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ενσωμάτωσε την εταιρία της γραμμής Πειραιώς- Δεμερλή και τις Οθωμανικές σιδηροδρομικές παραχωρήσεις της Μακεδονίας.
Αντίστοιχο λάθος έκανε η εταιρία συμβούλων και με τα ΕΛΤΑ, τα οποία χαρακτήρισε ως την αρχαιότερη εταιρία της χώρας. Φυσικά, πρόκειται περί λάθους, καθώς ναι μεν η ταχυδρομική υπηρεσία του κράτους συστάθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια, όμως τα ΕΛΤΑ έγιναν εταιρία μεταπολεμικά, αφού αποτέλεσαν Τμήμα διεύθυνσης του Υπουργείου Συγκοινωνιών για 40 χρόνια.Καλό είναι οι ιθύνοντες να ρίξουν μια ματιά στην Τεχνική Επετηρίδα της Ελλάδος, που επιμελήθηκε ο Γερουσιαστής Κιτσίκης πριν από 80 χρόνια.

ΤΟ ΒΗΜΑ