Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Δυσσαρέσκεια Ασημίνας Σκόνδρα για κατάργηση δρομολογίων του ΟΣΕ

Παρέμβαση στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου έκανε η βουλευτής Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, με αφορμή την αιφνίδια κατάργηση των απευθείας δρομολογίων του ΟΣΕ από Καρδίτσα προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα, που αιτιολογήθηκε από την έλλειψη ηλεκτροκίνησης της γραμμής, την έλλειψη τροχαίου υλικού και μηχανοδηγών.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Σκόνδρα απευθυνόμενη στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, παρέθεσε τον έντονο προβληματισμό και την δυσαρέσκεια που δημιουργεί στους Καρδιτσιώτες η απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.
Η κ. Σκόνδρα ζητά από τους κ. Υπουργούς, να διασφαλίσουν την δίκαιη και αναλογική κατανομή των κονδυλίων που παρέχει το ελληνικό κράτος στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του δικτύου ολόκληρης της Χώρας. Παράλληλα, ζήτησε να δρομολογηθεί η ένταξη της ηλεκτροκίνησης στην γραμμή Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκας στα προγράμματα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ώστε να μην καταργήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως ασύμφορα τα δρομολόγια στην Δυτ. Θεσσαλία, όπως η ίδια εξαγγέλλει ότι θα πράξει μετά την ολοκλήρωση των έργων στον κύριο άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί το ακριβές κείμενο:

Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλη δυσαρέσκεια προκάλεσε στους πολίτες του Νομού Καρδίτσας η αιφνίδια κατάργηση των απευθείας δρομολογίων του ΟΣΕ από Καρδίτσα προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε μάλιστα τα παραπάνω, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και χωρίς ανακοίνωση προς το επιβατικό κοινό.

Τοπικοί παράγοντες της Καρδίτσας ενημερώθηκαν σε συνάντηση που είχαν με την ηγεσία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, ότι η εν λόγω απόφαση έχει αιτιολογικό την έλλειψη ηλεκτροκίνησης της γραμμής, την έλλειψη τροχαίου υλικού και μηχανοδηγών. Χαρακτηριστικά ανεφέρθη, ότι το ντιζελοκίνητο δρομολόγιο είναι ασύμφορο για την εταιρεία.

Παράλληλα οι ίδιοι φορείς ενημερώθηκαν, ότι η επιδότηση που λαμβάνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το Ελληνικό κράτος διοχετεύεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο δίκτυο της Πελοποννήσου, για την επανέναρξη δρομολογίων στις γραμμές Κορίνθου – Ναυπλίου και Πάτρας – Πύργου – Καλαμάτας. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, ερωτάστε κύριε Υπουργέ:

Πως διασφαλίζει το Υπουργείο την αναλογική κατανομή των κονδυλίων που παρέχει το ελληνικό κράτος στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του δικτύου ολόκληρης της χώρας, και όχι μόνο μίας περιοχής; Επίσης, πως προτίθεστε να συμβάλλετε, ώστε να δρομολογηθεί η ένταξη της ηλεκτροκίνησης στην γραμμή Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκας στα προγράμματα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας;

Τέλος, είστε ενήμερος για την τοποθέτηση της ηγεσίας της ΤΡΑΙΝΠΟΣΕ, ότι δηλαδή εάν με την ολοκλήρωση των έργων στον κύριο άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, δεν έχει ηλεκτροκινηθεί η γραμμή Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα καταργήσει ως ασύμφορα τα δρομολόγια στην Δυτ. Θεσσαλία, μεταξύ των οποίων και το απευθείας δρομολόγιο Αθήνας – Καλαμπάκας; Ποια είναι η θέση του Υπουργείου σας επ’ αυτού;

"Ελευθερια" Λάρισας